O čem naj bi Manafort lagal, ni jasno in Mueller je sporočil, da bodo podrobnosti posredovane sodnici v naslednjih dneh. Manaforta je porota v Virginiji avgusta lani spoznala za krivega utaje davkov in drugih finančnih prevar, povezanih s sredstvi, ki jih je dobival za lobistična in svetovalna opravila v Ukrajini za proruske politike.

Kazen mu bo izrečena februarja, grozi pa mu do deset let zapora. Manafort je po porazu na prvem sojenju privolil v sodelovanje s tožilstvom in se tako izognil drugemu sodnemu procesu v Washingtonu pred sodnico Berman Jacksonovo zaradi nezakonitega lobiranja za Ruse in proruske Ukrajince v ZDA. Priznal je krivdo za zaroto in prevaro, zaradi česar naj bi mu grozilo le do pet let zapora.

Obenem je privolil v sodelovanje z Muellerjevo preiskavo, kot kaže pa se je vmes nekaj zgodilo. Ameriški analitiki, ki so kritični do predsednika ZDA Trumpa, menijo, da je Manafort najverjetneje dobil namig, da bo Trump odpustil Muellerja ali pa da ga bo na koncu pomilostil, tako da mu ni treba sodelovati. Če se ne razplete po tem scenariju bi 69-letni Manafort lahko zaradi kršitve dogovora ostal v zaporu kar nekaj let.

Manafort je v zaporu že od lani, saj mu je sodišče preklicalo hišni pripor, ker so ga ujeli pri poskusu vplivanja na priče. Mueller je doslej v okviru svoje preiskave z obtožnicami potrdil, da se je Rusija vpletala v volitve na strani Trumpa, odprto pa še ostaja, ali je Trump ali kdo iz njegove kampanje pri tem sodeloval z Moskvo. Med drugimi naj bi bil v nevarnosti predsednikov sin Donald Trump mlajši in še nekaj sodelavcev.

Trump je po vmesnih volitvah v začetku meseca prisilil v odstop pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa in na njegov položaj mimo senata začasno imenoval svojega zvestega privrženca Matta Whitakerja, ki je tako nadrejen Muellerju. Preiskavo lahko tudi prekine, a bo v tem primeru skoraj zagotovo izbruhnila ustavna kriza.