Predstavniki hrvaške vlade bodo na današnjih jutranjih pogajanjih s sindikati javnega sektorja poskusili še enkrat preprečiti stavko v zdravstvu, izobraževanju, znanosti, kulturi in socialnem delu, ki je napovedana za sredo. To je torej zadnja priložnost, da se sprti strani pobotata, preden bi večina izmed 180.000 članov sindikatov javnega sektorja začela s stavko zahtevati zvišanje svojih osnovnih plač.

»Sramotna« ponudba vlade

V javnem sektorju je devet sindikatov, ki so bili enotni pri zavračanju ponudbe vlade o triodstotnem zvišanju osnovne plače. Menijo, da je ponudba »sramotna in ponižujoča« ter samo kaže, koliko v vladi cenijo delo javnega sektorja. Po navedbah predstavnikov sindikatov so bili med pogajanji z vlado postavljeni pred izvršeno dejstvo. Prepričani pa so, da so zaposleni v javnem sektorju podplačani in da pri svojih plačah ne bi smeli zaostajati za povprečnimi plačami v državi.

Med napovedjo stavke so poudarili, da v pogajanjih zahtevajo 5,8-odstotno zvišanje osnovne plače na temelju predvidevanj o povprečni krepitvi plač na Hrvaškem v letu 2019, ker bodo v nasprotnem primeru trpeli s še slabšim standardom. Menijo, da morajo imeti prednostno vlogo v proračunu učitelji, profesorji, medicinske sestre, zdravniki in drugi zaposleni v javnem sektorju, posebno ker se vlada ponaša s presežkom v državni blagajni. Če je denar za vojaška letala, bi moral biti denar tudi za plače, so odločni. Če bi osnovno plačo zvišali za tri odstotke, bi to pomenilo za 13,5 do 20 evrov višje plače v javnem sektorju. Izpolnjene zahteve sindikatov pa bi okrepile osnovne plače za 27 do 34 evrov.

Stavka vsako sredo za eno uro

V vladi vztrajajo, da v proračunu za prihodnje leto ni prostora za več kot triodstotno zvišanje plač v javnem sektorju, a sindikati vztrajajo pri svojem. V šolskem sindikatu Preporod pravijo, da bi pravično zvišanje plač, ki bi popravilo standard zaposlenih v šolah, znašalo kar 18,9 odstotka, kolikor so njihove plače zaostajale za povprečjem v zadnjih desetih letih. Plače učiteljev s 15 leti delovne dobe so nižje tudi za 135 evrov od povprečnih plač, kot je to primer v Zagrebu.

Preporod je danes potrdil, da bodo v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, kjer imajo podružnice, začeli stavkati v sredo (od 11.55 do 12.55), če se ne bo jutri zgodil čudež med pogajanji z vlado. Tako nameravajo stavkati vsako sredo, dokler vlada ne bo izpolnila zahtev. V samostojnem sindikatu zdravstva in socialne skrbi ter še nekaterih so pripravljeni nekoliko prisluhniti vladi na način, da bi sprejeli zvišanje osnovne plače za tri odstotke s 1. januarjem 2019, a bi radi še tri odstotke s 1. julijem 2019. Nikakor pa ne pričakujejo manj kot 5,8 odstotka in so tudi začeli priprave na sredino stavko.

Taktika gverilskih napadov

Sindikati v javnih službah pravijo, da bodo v skladu z zakonom obvestili delodajalce, ali bodo stavkali ves dan ali pa le nekaj ur. Kot so dejali, bodo v sredo začeli stavko z »gverilskimi napadi«, ker so ocenili, da bodo svoje cilje lažje dosegli »z večjim številom manjših udarcev«. Vseh kart niso razkrili. Pravijo, da so pripravljeni na različne in dolgotrajne pritiske iz tedna v teden. Opozarjajo tudi, da stavka ni edino orožje, ki ga imajo.

Sindikati so prepričani, da tudi današnja pogajanja kažejo, da vlada vendarle razume položaj in da si premier Andrej Plenković stavke ne želi. Menijo, da minister za delo in pokojninski sistem Marko Pavić zato še ni zaprl pogajalskih vrat in opustil postopka pobotanja. Vlada pa naj bi tudi poskusila pridobiti na svojo stran nekatere izmed sindikatov v javnih službah, potem ko ji je uspelo zagotoviti socialni mir s sindikati v državnih službah, ki so na koncu sprejeli zvišanje osnovne plače za tri odstotke.