Celjsko višje sodišče je delno ugodilo pritožbi obrambe nekdanje žalske odvetnice Brede Kovač, ki jo je okrožno sodišče zaradi izneverjenja strankam in ponarejanja listin obsodilo na dve leti in 10 mesecev zapora. Nekdanji odvetnici so zaporno kazen spremenili v pogojno kazen enega leta in pol s preizkusno dobo štirih let.

Sodišče je oškodovanca, gospodarsko družbo Novošped iz Tuzle in Ivano Markl, napotilo na pravdo. Pri teh dveh oškodovancih je sodišče Kovačevo oprostilo zlorabe zaupanja oziroma ponarejanja listin, omenjeni kaznivi dejanji sta namreč medtem že zastarali, je včeraj poročal časnik Večer. Že pred tem je prvostopenjska sodnica Kovačevo oprostila krivde v primeru oškodovanke Edite Mlakar, tudi v tem primeru je kaznivo dejanje zastaralo.

Kovačevo, ki je bila prvotno obsojena na dve leti in 10 mesecev zapora, je združena obtožnica bremenila več kaznivih dejanj izneverjanja strankam, zlorabe zaupanja in ponarejanja dokumentov. Prvostopenjsko sodišče jo je spoznalo za krivo štirih kaznivih dejanj izneverjanja in petih kaznivih dejanj ponarejanja listin. Višje sodišče, ki je v celoti zavrglo pritožbo tožilstva, ji je pri vseh zgoraj naštetih kaznivih dejanjih znižalo kazensko sankcijo zaradi oprostilne sodbe v dveh primerih, časovne oddaljenosti dogodkov, dejstva, da obdolženka ne dela več kot odvetnica, in ker je nekaterim oškodovancem povzročeno škodo že povrnila.

»Pozabila« na stranke

Večina oškodovancev je za grehe nekdanje odvetnice izvedela, ko so na sodiščih sami preverjali, kaj se dogaja z njihovimi zadevami, da se ne premaknejo z mrtve točke, in v večini primerov ugotovili, da Kovačeva zanje sploh ni vlagala tožb na sodišče ali pa jih ni dopolnila, kot je to v primeru Edite Mlakar zahtevalo sodišče.

Kovačeva je sicer svojim strankam zatrjevala, da so obravnave razpisane, a je pri tem ponarejala obvestila o narokih in preklicih za naroke, ki jih sploh ni bilo. V enem primeru je spremenila sklep ustavnega sodišča, ponaredila je tudi sodbo upravnega sodišča. Ko so stranke ugotovile, kaj se je zgodilo, so bili roki na sodišču že zamujeni. sta