V več občinah na Dolenjskem in v Beli krajini so lokalne volitve postregle s kar nekaj presenečenji. Eno večjih je prav gotovo Črnomelj, kjer se aktualna županja Mojca Čemas Stjepanovič, ki je kandidirala s podporo SD in DeSUS, po dveh mandatih poslavlja. Za pičlih 60 glasov jo je s 24,28 odstotka glasov prehitela 38-letna kandidatka SDS, občinska svetnica Maja Kocjan, katere delovanje je že pred uradno kampanjo temeljilo na protimigrantski politiki. Andrej Kavšek, bivši direktor zavarovalnice Tilia, je zbral prepričljivih 45,61 odstotka glasov, kar kaže na zelo verjetno zmago v drugem krogu. Bosta pa imela Kavškova Lista za razvoj in SDS v 24-članskem občinskem svetu kar polovico svetnikov.

»Seveda sem presenečena. A glede na podlo kampanjo, polno zavajanj in neresničnih izjav na moj račun, morda to niti ne bi smelo biti takšno presenečenje. Ljudje so žal nasedli,« pravi Čemas-Stjepanovičeva, nekdanja načelnica upravne enote Črnomelj, pred tem med drugim tudi sekretarka v službi vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Nekaj glasov ji je prav gotovo odškrnila četrta kandidatka, 42-letna srednješolska profesorica zgodovine in geografije Vesna Fabjan, kandidatka Liste Marjana Šarca, za katero je glasovalo 6,68 odstotka oziroma 469 volilnih upravičencev. Čemas-Stjepanovičevi do upokojitve manjka ravno še en mandat, bo pa v prihodnjih štirih letih delo občinskega sveta spremljala z Desusove svetniške klopi.

Bolj negotovo je v Šmarjeških Toplicah, kjer se je na volišče v prvem krogu odpravilo več kot 71 odstotkov volilcev. Po tesnem rezultatu v prvem krogu se obeta zanimiv boj med aktualno županjo Bernardko Krnc, ki je v prvem krogu zbrala 44,53 odstotka glasov, in Marjanom Hribarjem, ki je zbral 45,89 odstotka glasov oziroma pičlih 26 glasov več. Hribar, ki pravi, da ima »Šmarješke Toplice v srcu«, resno računa na županovanje, čeprav je šele pred slabim letom prevzel vodenje Zavoda Novo mesto. Zanimivo je, da Hribar na prvem mestu svojega programa navaja nadaljnje sodelovanje z zdravnico koncesionarko Ireno Vester. Kot smo poročali, je Vestrova septembra odpovedala koncesijo, češ da z občino in sedanjo županjo ne najdejo skupnega jezika glede prostorov, v katerih deluje ambulanta.

Županski stolček pa se po 20 letih, kot kaže, precej maje žužemberškemu županu Francu Škufci, ki ga je v prvem krogu za 142 glasov oziroma dobrih pet odstotnih točk »prehitel« kandidat Nove Slovenije Jože Papež. Zanimiv drugi krog se napoveduje tudi v Dolenjskih Toplicah, kjer se na politično sceno vrača nekdanji župan Franc Vovk. Le malo mu je zmanjkalo za zmago že v prvem krogu, zbral je 48,39 odstotka glasov in aktualnega župana Jožeta Muhiča »pustil« za sabo za skoraj 200 glasov.