Islamski skrajneži, oboroženi s kalašnikovkami, so 26. novembra 2008 po morski poti prispeli v indijsko finančno metropolo in se tam podali na morilski pohod. Med obleganjem 20-milijonskega mesta, ki je trajalo tri dni, so med drugim napadli med turisti priljubljeno kavarno, živahno končno postajo železnice, dva luksuzna hotela, judovski center in bolnišnico, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Indijskim varnostnim silam je uspelo nadzor nad mestom vzpostaviti šele po 60 urah divjanja teroristov, potem ko so ubile devet napadalcev in enega zajele. Napadalci so bili člani pakistanske skrajne skupine Laškar-e-Taiba, zaradi česar so se takrat močno poslabšali odnosi med Indijo in Pakistanom, tradicionalnima rivalkama v regiji.

Napad je postal znan kot 26. november, označili so ga tudi za indijski 11. september - po terorističnih napadih v New Yorku 11. septembra 2001, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več žalnih slovesnosti

V mestu so danes pripravili več žalnih slovesnosti. Pred spomenikom žrtvam so se visoki predstavniki oblasti poklonili 17 ubitim policistov, manjše slovesnosti so organizirali tudi v napadenih hotelih, kjer je bilo ubitih 30 ljudi, in na železniški postaji, kjer je napadalec Mohamed Kasab - edini, ki so ga ujeli živega - skupaj s sostorilcem ubil skoraj 60 ljudi. V judovskem centru, kjer so napadalci ubili šest ljudi, bodo danes odkrili novo spominsko obeležje.

Napadalca Kasaba so v Indiji obsodili in ga leta 2012 usmrtili, New Delhi pa ob tem že leta obtožuje Islamabad, da ne ukrepa proti vodji Laškar-e-Taibje Hafezu Saedu, ki ostaja na prostosti, čeprav so ga tudi Združeni narodi uvrstili na seznam teroristov. V Islamabadu odgovarjajo, da so dokazi proti Saedu preveč nejasni.

Med žrtvami v Mumbaiju je bilo tudi šest Američanov, ZDA pa so letos razpisale dodatnih pet milijonov nagrade za zajetje preostalih načrtovalcev napadov. Washington je že doslej za zajetje Saeda ponujal deset milijonov dolarjev, za drugega visokega vodjo Laškar-e-Taibe Abdula Rahmana Makija pa dva milijona dolarjev.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v izjavi ob obletnici napadov poudaril, da je to, da načrtovalci napadov v Mumbaiju še po desetih letih niso obsojeni, žalitev za svojce žrtev. Pakistan je pozval, naj izpolni obveznosti, ki mu jih je naložil Varnostni svet ZN, in ukrepa proti odgovornim teroristom.