Tarča napada v pokrajini Farah je bil policijski konvoj, poleg 22 mrtvih pa sta bila v njem še dva človeka ranjena, je sporočil bolnišnični vir. Odgovornost zanj so prevzeli talibani, ki so zatrdili, da so ubili 25 policistov, štiri pa ranili. Policiji so poleg tega po lastnih navedbah zasegli veliko količino orožja.

Talibani so v zadnjih mesecih okrepili napade na afganistanske varnostne sile, kljub okrepljenim prizadevanjem, na čelu katerih so ZDA, da se jih vključi v mirovne pogovore za končanje konflikta, ki traja že 17 let.

Velika izguba varnostnih sil

Afganistanske varnostne sile se ob tem soočajo z rekordnimi izgubami. V tem mesecu je bilo samo v pokrajini Farah ubitih več kot 100 pripadnikov varnostnih sil, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Od leta 2015, ko so lokalne sile prevzele naloge, ki so bile pred tem v rokah ameriških in Natovih sil, je bilo po podatkih AFP ubitih skoraj 30.000 afganistanskih vojakov in policistov, kar v povprečju pomeni skoraj 20 na dan.

Bodo predsedniške volitve preložili?

Afganistanska volilna komisija je medtem danes sporočila, da razmišlja o preložitvi za april prihodnje leto načrtovanih predsedniških volitev, saj jim še vedno ni uspelo prešteti vseh glasov z nedavnih parlamentarnih volitev in razrešiti na tisoče pritožb.

Novico o morebitni preložitvi volitev predsednika Afganistana za najmanj tri mesece gre po poročanju AFP razumeti tudi v luči strahov, da bi lahko aprilsko glasovanje ogrozilo prizadevanja za vključitev talibanov v mirovne pogovore.