Epicenter potresa, ki so ga čutili v več iranskih pokrajinah, je bil 17 kilometrov jugozahodno od mesta Sarpol-e-Zahab in je najmočneje stresel provinco Kermanšah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poškodovanih je bilo 716 ljudi, je poročala iranska državna televizija, ki pa ne poroča o obsegu škode. Potresu je sledilo več popotresnih sunkov, med njimi tudi sunek z magnitudo 5,2.

Predstavnik iranskega Rdečega polmeseca Morteza Salimi je izjavil, da je bila večina poškodovanih v stampedu, ki ga je povzročil prvi potresni sunek. Potres je namreč prizadel območje, ki so ga šele obnovili po potresu z magnitudo 7,3, v katerem je novembra lani umrlo 620 ljudi, več tisoč je bilo ranjenih.

Na območju Irana se stikata dve tektonski plošči, zato so potresi tam pogosti. Leta 2003 je potres z magnitudo 6,6 stresel jugovzhod države in zahteval 31.000 smrtnih žrtev.

Najhujši potres v Iranu je leta 1990 prizadel severni del države, v njem je umrlo 40.000 ljudi, 300.000 je bilo ranjenih, približno pol milijona pa jih je ostalo brez domov.