Več kot sto ljudi je bilo v sirskem mestu Alep včeraj poškodovanih v domnevnem napadu s kemičnim orožjem. Rusija in režim v Damasku zanj obtožujeta sirske upornike. Slednji to zanikajo in trdijo, da nimajo kemičnega orožja niti sestavin za njegovo proizvodnjo.

Zdravstveni delavec v Alepu je dejal, da so imele žrtve dihalne težave, vnetje oči in druge simptome, ki nakazujejo, da je šlo za napad s klorom. V bolnišnico so pripeljali 107 ljudi, smrtnih žrtev ni bilo, projektili pa so padli na tri različne četrti v mestu, je poročala državna agencija SANA. Na posnetkih je bilo videti zdravstvene delavce, ki pomagajo žrtvam in nameščajo plinske maske.

Uradna Moskva trdi, da so plin na Alep, ki je pod nadzorom sil režima Bašarja Al Asada, izstrelili iz Idliba, edinega večjega območja v Siriji pod nadzorom upornikom. Zato so ruska letala napadla položaje upornikov na tem območju, kjer je Turčija septembra uspela izposlovati ustanovitev demilitariziranega območja in premirje, potem ko se je že obetala sirsko-ruska ofenziva. Včerajšnji napad je bil prvi ruski odtlej, iz Moskve pa so tudi sporočili, da so Ankaro o njem vnaprej obvestili. Letala sirske vojske so napadla manjšo enklavo upornikov v bližini Alepa.

Obrambna ministra Rusije in Turčije sta se včeraj strinjala, da je šlo za provokacijo, da bi škodovali premirju, nista pa natančneje povedala, kdo naj bi za njo stal. V Idlibu je zelo pisana mešanica uporniških skupin, ki so tja prebežale iz vseh koncev Sirije, kjer je vladna vojska izvajala uspešne ofenzive. Tiskovni predstavnik ene od njih, Nacionalne osvobodilne fronte, Nadži Mustafa je dejal, da so obtožbe na njihov račun laži, »njihov namen pa je prikriti zločine sirske vlade nad sirskim ljudstvom«. Sirski zunanji minister je pozval varnostni svet OZN, naj ukrepa in obsodi napad.

Organizacija za prepoved kemičnega orožja je doslej potrdila, da je Asadov režim leta 2017 uporabil sarin, nekajkrat pa klor. Islamska država je enkrat uporabila iperit. Da bi kemično orožje uporabili uporniki, organizacija ni potrdila še nikoli. agencije