Da je pri košarkarski Olimpiji s prihodom novega trenerja Saše Nikitovića zavel nov veter, je bilo mogoče slutiti že v drugem polčasu sredine tekme v Fibini ligi prvakov proti Bešiktašu, ko so Ljubljančani pokazali povsem drugačen obraz. Potrditev je sledila v soboto v 9. krogu lige ABA, saj so zmaji v Stožicah prekinili niz petih zaporednih porazov v jadranskem tekmovanju in v tesni končnici ugnali FMP.

Nikitoviću načrt uspel

Gledalci v dvorani Stožice so proti FMP po dolgem času videli Olimpijo, ki je bila agresivna v obrambi, ki je vedela, kaj hoče, in ki je bila zelo motivirana. Lepe akcije, ki so se zaključevale z atraktivnimi zabijanji, so izzvale številne aplavze, izredno dejaven je bil ob robu igrišča tudi Nikitović, ki je dihal z igralci in jim ves čas glasno dajal napotke. Tudi v tesnem zaključku, v katerem je Olimpija kljub nekaterim naivnim napakam pokazala zbranost s črte prostih metov, predvsem Blaž Mesiček, ki je zadel vseh 13 poskusov. Uspeh Ljubljančanov ima zaradi dejstva, da so igrali brez pravega organizatorja igre, še toliko večjo težo. Jan Špan si je namreč v Carigradu poškodoval mišico, Scottie Reynolds pa po mesecu in pol odhaja iz kluba. Američan se v slovenski prestolnici ni najbolje znašel, na tekmi proti Bešiktašu pa ga je Nikitović povsem upravičeno, s čimer si je v očeh drugih igralcev dvignil avtoriteto, zaradi nediscipline v igri že v 12. minuti postavil na hladno. Olimpija bo po vsej verjetnosti iskala novo okrepitev. Ni skrivnost, da je bil pred prihodom Reynoldsa v resnih kombinacijah Beno Udrih, znova pa je odkrito željo po igranju v zeleno-belem dresu izrazil tudi reprezentant Edo Murić.

»Velika zmaga za nas, saj smo bili brez dveh organizatorjev igre. Igralci so bili osredotočeni, v prvem polčasu pa smo naredili tisto, kar smo se dogovorili – torej da z agresivno obrambo utrudimo nasprotnika. Ko smo našli ritem v obrambi, sem v drugem polčasu bolj težil k igralcem, ki so lahko dali več v napadu. Načrt se nam je izšel. Ni bila lahka tekma, še posebno ne v napeti končnici, a smo zadržali osredotočenost, za kar sem igralce tudi pohvalil,« je po zmagi povedal Saša Nikitović, ki pri izjavah deluje izredno suvereno. Devetintridesetletni srbski trener se že veseli reprezentančnega premora, ki bo za moštvo izredno pomemben. »Organizacija napadov je bila za trenutno stanje zadovoljiva, a mora biti še veliko boljša. Odigrali smo nekaj organiziranih napadov, nato pa kar nenadoma začeli stvari reševati individualno. Po tekmi z Zlatorogom bodo igralci dobili dan ali dva prosto, nato pa se bomo zaprli v dvorano in zgradili našo igro.«

Krka nemočna v Zagrebu

Po presenetljivi zmagi v prejšnjem krogu proti drugi ekipi lige ABA Megi Bemax so košarkarji Krke tokrat morali priznati premoč Cedeviti, ki je bila v Zagrebu boljša s 104:75. Novomeščani so se s hrvaško ekipo enakovredno kosali le v prvi četrtini, v nadaljevanju pa močno popustili in na odmor odšli s 14 točkami zaostanka.

Priključka niso več ujeli, saj so bili gostitelji preveč razigrani. V njihovih vrstah je bil neustavljiv ameriški branilec Jacob Pullen, ki je tekmo končal pri 41 točkah.