Mesto oblikovanja ob Dunajski cesti za Bežigradom se je minuli petek zvečer spremenilo v »mesto kulinarike«, saj je javni zavod Turizem Ljubljana tam pripravil sklepni del kulinaričnega festivala November Gourmet. Obiskovalci so lahko poskusili številne jedi in pri kuhi opazovali priznane slovenske kuharske mojstre, organizatorji pa so v sklopu dogodka že drugič izbrali tudi nov okus Ljubljane.

Prvič so nov okus Ljubljane izbirali lani, ko je na zaključnem dogodku festivala slavila preoblečena kranjska – na poseben način pripravljena kranjska klobasa, ki jo je pripravil mladi kuhar Tilen Kunc. Tudi letos je tekmovanje potekalo tako, da so organizatorji določili devet sestavin (rdeča pesa, črna redkev, zelje, buča, kaki, jabolka (skuta), ječmenova kaša (ajdova kaša), piščančje krače (goveji bočnik), kranjska klobasa), kuharji pa so morali nato izbrati tri, po želji dodati še svoje sestavine in nato iz njih sestaviti recept za čim bolj inovativno jed. Prijavilo se je okoli dvajset ljubiteljev kulinarike. Žirija je v finale poslala Čago na Barju, kjer se na krožniku med drugim prepletajo okusi rdeče pese, kranjske klobase, buč in žabjih krakov ter filanega piščanca po kranjsko, dopolnjenega z bučnim pirejem in kokicami ajdove kaše, medtem ko je občinstvo s spletnim glasovanjem kot tretjega v finale poslalo avtorja recepta za jabolčno-bučno mini mus tortico.

Najboljšega med tremi finalisti je v petek izbrala strokovna žirija, ki je bila tokrat enotna z glasom ljudstva. Nov okus Ljubljane je namreč postala jabolčno-bučna mini mus tortica, ki si jo je zamislil in jo pripravil mladi ljubitelj kulinarike Bruno Šulman. »Slastna mini tortica je sladica, ki navduši vsakogar. Mus iz jabolk in buče je obogaten s skuto, ki doda svežino, spremljata pa ga jabolčni džem in biskvit z bučnimi semeni. Ta sladica je dokaz, da se iz vsakih sestavin da sestaviti vrhunsko jed. Recept preproste slovenske sestavine, tako kot Ljubljana, nadgradi na način, ki je moderen in vsem všeč,« je svojo jed predstavil Šulman.