Novi selektor slovenske reprezentance v smučarskih skokih Gorazd Bertoncelj je pokazal izjemen občutek glede Domna Prevca, ki ga sicer odlično pozna, saj ga je vodil že v mladinski reprezentanci. Za uvodno tekmo v Visli je Bertoncelj ocenil, da je v preslabi formi in da mu profil skakalnice ne ustreza, zato ga ni bilo med potniki za Poljsko. Za drugo postajo svetovnega pokala v Kuusamu je ocenil, da mu je skakalnica, ki je že prava mala letalnica, pisana na kožo za njegov slog letenja. Za nameček je v skakalnem centru Rukka tudi že zmagal, zato se v njem dobro počuti. Devetnajstletni skakalec iz Dolenje vasi v Selški dolini je celo presegel pričakovanja največjih optimistov. Na obeh tekmah je bil četrti, potem ko ni nihče znal niti dobro oceniti, kakšna je njegova forma.

Domen Prevc najdaljši v dveh od štirih skokov v konkurenci

Odlično se je znašel v zahtevnih razmerah z vzgonskim vetrom. V dveh od štirih skokov v konkurenci je dosegel tudi največji daljavi serije. V soboto je v edini seriji na tekmi pristal pri 146 metrih (četrti dosežek), danes pa v kvalifikacijski pri 138 metrih (drugi izid). Domen Prevc je znova pokazal izjemen pogum in popolno zbranost v celodnevnem maratonu. V soboto so imeli skok za trening zgodaj zjutraj, popoldne pa je bilo veliko prestavitev začetka tekme. Danes se je moral zaradi premočnega vetra v finalu kar dvakrat umakniti s startne klopi, a ga to ni zmedlo. Njegov slog skakanja ni več tako ekstremno tvegan, kot je bil pred dvema sezonama, ko je zablestel v svetovnem pokalu.

»Izjemen vikend! Tudi sam nisem pričakoval tako dobrega konca tedna. Zadovoljen sem, da sem iz skoka v skok napredoval. Niso še na ravni, na kateri bi lahko bili, kot si želim in si jih predstavljam v glavi. To je izziv za naprej, kar pomeni, da moramo delati le tako naprej, kot smo doslej,« je bil vidno zadovoljen Domen Prevc, ki v snegu in mrazu v Skandinaviji zelo uživa. Ker je v ekipi veliko mladih tekmovalcev, se Domen v njej odlično počuti. »Imamo zelo kakovostno opremo. Pohvalo si zaslužijo vsi na čelu s serviserjem, ki nam je zelo dobro pripravil smuči. Tudi to je kamenček v mozaiku naših odličnih rezultatov,« je dodal Domen Prevc, ki je bil z mislimi že pri treningih v prihodnjih dneh.

Zajc ima težave z zaletno hitrostjo

Slovenska reprezentanca je pokazala moč tudi kot ekipa. V vzgonskem vetru so fantje pokazali tudi vse odlike neustrašnih letalcev, po katerih so znani v skakalni karavani. V soboto je točke osvojilo pet tekmovalcev, od tega so bili trije med deseterico, danes pa štirje, ko so v finalu tudi vsi izboljšali svoje uvrstitev iz prve serije. Timi Zajc je s sedmim in enajstim mestom potrdil, da je vse vidnejši član elitnega kluba. »Skoki še niso na najvišji ravni. V soboto so bili boljši kot v nedeljo. Marsikaj moram še popraviti. Še vedno nismo odkrili, zakaj imam težave z zaletno hitrostjo, da sem počasnejši od tekmecev. Ko razrešimo ta problem, bo oder za zmagovalce lažje dosegljiv,« je potarnal Timi Zajc, s sedmim mestom najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Anže Lanišek je z desetim in 21. mestom nadaljeval zbiranje točk še na tretji tekmi zapored, potem ko v vsej lanski sezoni ni osvojil niti ene točke. Sedemnajstletni Žak Mogel je s 24. in 20. mestom osvojil prve točke v karieri, v kateri ima šele tri tekme v svetovnem pokalu. Jernej Damjan je bil v soboto s 23. mestom prvič v sezoni med dobitniki točk, danes pa je ostal brez finala. Oba dneva sta praznih rok ostala Bor Pavlovčič in Anže Semenič.

Zelo zadovoljen je bil tudi selektor Gorazd Bertoncelj: »Dobili smo potrditev dobre pripravljenosti. Domnovi četrti mesti sta izjemna rezultata. Timi Zajc je zelo dobro skakal oba dni. Pohvale Žaku Moglu za prve točke, za nameček je bil v nedeljo še boljši kot v soboto. Smo zelo motivirani, borbeni, v ekipi pa je izjemno dobro vzdušje.« Ekipo za tekmi konec tedna v Nižnem Tagilu v Rusiji bo določil v torek.

Kobajaši z dveh zaletnih mest nižje

V Kuusamu je bil z dvema zmagama razred zase 22-letni Japonec Rjoju Kobajaši. Danes je zmagal s prednostjo 22 točk, čeprav je v finalu, ker ima težave z bolečinami v kolenih, na zahtevo trenerja Mijahira skočil z dveh zaletnih mest nižje. Kljub temu je izenačil rekord skakalnice 147,5 metra, ki ga je lani postavil Avstrijec Stefan Kraft. Oba dni je bil na zmagovalnem odru tudi Poljak Kamil Stoch (drugi in tretji), ki tako zelo uspešno brani veliki kristalni globus. »Zelo sem zadovoljen s svojo pripravljenostjo. Upam, da jo bom na tako visoki ravni zadržal čim dlje,« je povedal Rjoju Kobajaši.