Ladja ruske obalne straže je trčila v enega od ukrajinskih vlačilcev v »odkrito agresivnem dejanju«, je danes sporočila ukrajinska mornarica. Do incidenta je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP prišlo, ko so tri ladje ukrajinske mornarice, vključno z dvema manjšima bojnima ladjama, plule proti pristanišču Mariupol v Azovskem morju.

Ukrajinska mornarica je zdaj sporočila, da so ruski specialci po streljanju tri ladje zasegli, pri čemer sta bila ranjena dva ukrajinska mornarja.

Ruske oblasti se na navedbe še niso odzvale, ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je že sklical sestanek ukrajinskega vojaškega kabineta.

Po mnenju Rusov, naj bi ukrajinske ladje izvedle »provokativno dejanje«

Rusija je ukrajinske ladje obtožila, da so nezakonito vstopile v njene vode in namerno izzvale konflikt. Ruska varnostna agencija FSB je v izjavi sporočila, da so ukrajinske ladje izvedle »provokativno dejanje« in da »je njihov cilj jasen: ustvariti konfliktne situacije v tej regiji«.

Ruska ladja je sicer na ukrajinskem vlačilcu povzročila škodo na motorju, trupu in zaščitni ograji. Kljub temu so ukrajinske ladje nadaljevale svojo pot.

Ukrajina trdi, da je rusko stran obvestila o poti svojih ladij. Gre za pot, ki jo ladje morajo prepluti, če želijo doseči Azovsko morje. Že septembra se je ukrajinska mornarica pritoževala zaradi domnevnih ruskih provokacij proti ladjam na isti poti.