»Španskega kralja sem pravkar seznanil, da smo dosegli dogovor o Gibraltarju. Španija (...) glasovali bomo za brexit,« je v televizijskem nagovoru dejal Sanchez, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dogovor med britansko vlado in vlado Gibraltarja predvideva, da dogovor o odhodu Velike Britanije iz EU ne bo vplival na status britanskih pogajanj o njihovih ozemljih v prihodnosti.

Z dogovorom je odpadla glavna ovira za dogovor o brexitu, ki vsebuje tako ločitveni sporazum kot politično izjavo o prihodnjih odnosih in ga bodo voditelji držav članic EU predvidoma potrdili na nedeljskem izrednem vrhu v Bruslju.

Španija je v minuli dneh zagrozila, da v nedeljo ne bo podprla dogovora, če od Londona in Bruslja ne bo dobila zagotovila, da bo Madrid imel pravico veta na kakršnikoli dogovor o prihodnjih odnosih z Gibraltarjem.

Mayeva v Bruslju izpostavila ponos, da je Gibraltar britanski

Britanska premierka Theresa May je danes v Bruslju izpostavila ponos, da je Gibraltar britanski. »Stališče Združenega kraljestva o suverenosti Gibraltarja se ni spremenilo in se ne bo spremenilo,« je še poudarila v odgovoru na vprašanje BBC, kako so pogajanja prišla do točke, ko španski premier govori o deljeni suverenosti nad Gibraltarjem.

Mayeva je še poudarila, da so v pogajanjih zagotovili, da Gibraltar pokrivata ves ločitveni sporazum in prehodno obdobje. Izpostavila je tudi, da se bo vselej pogajala v imenu celotne družine Združenega kraljestva, vključno z Gibraltarjem. Tudi v pogajanjih o prihodnjih odnosih bodo zastopali interese Gibraltarja, je zatrdila.

BBC je izpostavil tudi navedbe španske strani, da je to največja diplomatska zmaga po pogodbi iz Utrechta iz leta 1713, ko je postal Gibraltar britanski. Mayeva je v odzivu na to še drugič poudarila: »Ponosna sem, da je Gibraltar britanski. Vselej bom na strani Gibraltarja.«

Mayeva je to izpostavila v Bruslju po srečanju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in pred sestankom s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, s katerima se je pogovarjala pred nedeljskim vrhom o brexitu, na katerem bodo voditelji 27 članic unije potrdili dogovor o ločitvenem sporazumu in sprejeli politično izjavo o prihodnjih odnosih.

Moto za nedeljski vrh: prijatelji bodo prijatelji

Le nekaj ur pred tem je Tusk sporočil, da bo voditeljem sedemindvajseterice priporočil, naj v nedeljo podprejo izid pogajanj o brexitu. »Nihče nima razloga za veselje. A vsaj preizkušnjo enotnosti in solidarnosti je EU27 v tem ključnem času prestala,« je tvitnil. Kot moto za nedeljski vrh pa je navedel, kar je rekel Freddie Mercury, ki je umrl pred natanko 27 leti: »Prijatelji bodo prijatelji, prav do konca.«

To so bila Tuskova sporočila po dogovoru s Španijo glede njenih zahtev v povezavi z Gibraltarjem. Španija je zahtevala trdna zagotovila, da bo imela besedo pri odločanju o prihodnjih odnosih EU z Gibraltarjem, strateško pomembnim britanskim čezmorskim območjem na jugu Iberskega polotoka. Ta zagotovila naj bi bila vključena v posebno izjavo k zapisniku k politični izjavi o prihodnjih odnosih.