Po navedbah volilne komisije ima v tej monarhiji v Perzijskem zalivu volilno pravico 365.467 državljanov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Volivci bodo izbrali 40 članov spodnjega doma parlamenta, medtem ko bo enako število predstavnikov zgodnjega doma ustanove določil kralj.

Za sedež v parlamentu se poteguje 290 kandidatov, med njimi tudi 40 žensk, večina teh pa kandidira kot neodvisen kandidat.

Volišča se bodo zaprla ob 20. uri po lokalnem oz. ob 17. uri po srednjeevropskem času, uradni rezultati pa bodo znani v nedeljo.

Bodo volitve sploh poštene?

Nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je sicer že pred volitvami opozorila, da Bahrajn ni zagotovil pogojev za poštene in svobodne volitve. Te namreč potekajo »v represivnem političnem okolju, ki ne vodi v svobodne volitve,« meni organizacija.

»Z aretacijami in utišanjem ljudi, ki izzivajo vladajočo družino in prepoved vseh opozicijskih strank in neodvisnih medijev, Bahrajn ne ustvarja pogojev, ki so nujni za svobodne volitve,« je dejala namestnica direktorja HRW za Bližnji vzhod Lama Fakih.

Zaradi zatiranja političnih nasprotnikov pa je »močno zaskrbljena« tudi organizacija za varstvo človekovih pravic Amnesty International (AI), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bahrajn se poleg tega sooča z nestabilnim gospodarstvom in številnimi dolgovi, med drugim pa ga zaznamujejo tudi zaostreni diplomatski odnosi z Iranom in Katarjem. Monarhija je državi v minulih tednih obtožila, da poskušata vplivati na volitve in njihove rezultate.

Vzporedno s parlamentarnimi volitvami danes v Bajhranu potekajo tudi lokalne volitve.