Kot je za STA povedala arheologinja za kranjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Judita Lux, starorimski nagrobni kamni sicer v Sloveniji niso velika redkost, vendar pa je zgodba kamna, ki so ga našli v Kranju, prav posebna.

Poleg tega je takšna najdba za Kranj vendarle precej redka. »V Kranju nimamo veliko napisnih kamnov in niti ne vemo od kod, s katerega grobišča oziroma lokacije, izhaja« je dejala arheologinja in dodala, da bo to ena od ugank, ki jo bodo skušali razrešiti.

Najdeni napisni nagrobni kamen so po tem, ko jim je ribič javil svojo najdbo, s pomočjo gasilcev v zgolj nekaj dneh dvignili iz reke in ga odpeljali v restavratorski center. Bali so se namreč, da bi ga pretok reke lahko premaknil, prekril ali odnesel.

V restavratorskem centru bodo strokovnjaki rimski napisni nagrobni kamen preučili, izvedli analize kamna in se posvetili latinskemu napisu. Spomenik, ki predvidoma izhaja iz 1. ali 2. stoletja, je kljub temu, da so ga našli v vodi, na prvi pogled dobro ohranjen in z njega je že sedaj moč razbrati, da ga je za svojo 12-letno hčer dal postaviti njen oče.