Velika razprava o brexitu še zdaleč ni končana, pa čeprav v Bruslju zatrjujejo, da sta oba dokumenta zapečatena, in čeprav britanska premierka Theresa May, ki se bo danes v Bruslju spet sestala s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, zatrjuje, da Evropska unija ne bo ponudila boljše kupčije, če bi Otočani zavrnili dogovorjeno. Na to najbolje opozarja nekdanji minister za brexit Dominic Raab, ki je odstopil prejšnji teden, saj pravi, da je brexitska kupčija, ki čaka nedeljski podpis, slabša od članstva v EU. Za zagovornike članstva v EU, ki neutrudno zahtevajo nov referendum, to ni nič novega. Že pred referendumom so Britance, ki so jim brexitarji prodajali pravljice, prepričevali, da je najboljša možna kupčija z EU ta, da v njej ostanejo.

Bodo preplezali gibraltarsko skalo?

Zdi pa se, da nič od tega, kar se dogaja v Britaniji, ne more preprečiti jutrišnjega posebnega vrha EU, na katerem naj bi podpisali 585-stranski sporazum o umiku Britanije iz EU, ki je pravni dokument, in krepko podaljšano, zdaj 26-stransko izjavo o bodočih odnosih ločenk, ki ni obvezujoča ne v pravnem ne v katerem koli drugem pogledu. Nešteto britanskih poslancev jo kritizira zaradi splošnosti oziroma pomanjkanja podrobnosti. Če bosta podpisana, se bo novo poglavje premierkinih brexitskih težav začelo enkrat sredi decembra, ko bodo o njeni kupčiji glasovali v britanskem parlamentu. Če ne bo medtem premaknila gore, jo bo prepričljiva večina zavrnila. A očitno upa, da se bodo gore res premaknile zaradi njenega večnega ponavljanja, da je njena kupčija boljša od nobene kupčije (predtem je dolgo ponavljala, da je nobena kupčija boljša od slabe kupčije, skoraj vsi na Otoku pa trdijo, da je njena kupčija slaba) in da obstaja nevarnost, da Britanci ostanejo brez brexita.

Edino, kar bi lahko še vedno prineslo problem na jutrišnjem vrhu ali celo njegovo odpoved, je vprašanje Gibraltarja. Španski premier Pedro Sanchez pravi, da se bo o udeležbi na vrhu odločil šele, ko bo od Britancev dobil pisno zagotovilo, da se bodo glede bodočih trgovinskih odnosov, kar zadeva Gibraltar, pogajali neposredno s Španijo in ne z EU. Mayeva, ki (še) ne pristaja na to, se danes ponovno vrača v Bruselj na še eno srečanje z Junckerjem, potem ko sta se sestala že v sredo. Zaradi Gibraltarja? Eden od bruseljskih diplomatov je za britanski Evening Standard dejal: »Žvižga se nam za Gibraltar, vendar Španija ne popušča.« Dodal je, da bi voditelji EU v nedeljo radi v miru uživali kosilo po podpisu brexitskih dokumentov.