Dodik, ki prvi predseduje novemu predsedstvu BiH, je danes v prostorih tega organa sprejel novega srbskega veleposlanika v BiH Aleksandra Đorđevića, ki mu je predal poverilno pismo. Ob tem je v slavnostno dvorano predsedstva postavil zastavo Republike srbske, kar pa je v nasprotju z zakonom o zastavi in grbu BiH ter poslovnikom dela predsedstva. Dovoljeni sta samo zastavi BiH in države, iz katere prihaja veleposlanik, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

»Člana predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Komšić in Šerik Džaferović ne bosta tolerirala neodgovornosti, bahavosti in kršenja zakona, kar je danes storil predsedujoči predsedstvu BiH Milorad Dodik. Z današnjim postopkom je Dodik oskrunil slovesno predajo poverilnega pisma in škodoval mednarodnemu ugledu BiH,« sta v skupni izjavi zapisala hrvaški in bošnjaški član predsedstva.

Ignorirali obvestila protokolarne službe

Dodala sta, da so Dodik in uslužbenci njegovega urada zavestno ignorirali opozorila protokolarne službe, da postavitev zastav entitet ni dovoljena. Napovedala sta, da bosta srbskega kolega ovadila zaradi kršenja zakona o zastavi.

Dodik, bivši dolgoletni predsednik Republike srbske, ki je znan po zavračanju državnih inštitucij BiH in zahtevah po neodvisnosti srbske entitete, je po sprejemu novega srbskega veleposlanika - ki je sicer bivši načelnik srbske obveščevalne službe BIA - novinarjem pojasnil, da bo zastava Republike srbske povsod, kjer bo on. Poudaril je, da bo zahteval spremembo poslovnika predsedstva BiH. "Začeli bomo z zastavo," je dejal. Pristavil je, da mu zastava BiH tako in tako ni všeč, ker da je bila vsiljena z odločitvijo nekdanjega visokega predstavnika mednarodne skupnosti Carlosa Westendorpa.

Novi člani predsedstva BiH, ki so bili izvoljeni na oktobrskih splošnih volitvah, so prisegli v torek. Funkcijo predsedujočega predsedstvu je kot prvi za osem mesecev prevzel Dodik. V sredo je povedal, da bo imel pisarno v Republiki srbski oz. vzhodnem Sarajevu ter da ne vidi smisla delati v predsedstvu, če to ne bo imelo polne suverenosti. Svojo prvo novinarsko konferenco kot član predsedstva BiH je danes popoldne pripravil v svoji pisarni v vzhodnem Sarajevu in ne na sedežu predsedstva.