Vremenska napoved sprva ni bila najugodnejša in organizatorji festivala Ana Plamenita so opozarjali, da bodo ognjeni spektakel, če bo vreme slabo, prestavili na kak drug dan. A posvetovali so se z meteorologi in jesenski festival v organizaciji prostovoljcev in ekipe Gledališča Ane Monro (s finančno podporo Turizma Ljubljana) danes kljub vsemu bo.

Pravijo, da je človek brez sence je vampir

Obiskovalce vabijo, da se jim od 17. ure dalje pridružijo na Špici ob Ljubljanici, kjer bodo zasvetile ognjene instalacije in na stotine svečk, za otroke pa bodo na voljo še delavnice s senčnimi lutkami, vsak pa dobi tudi svojo lanterno. Letošnji festival temelji na konceptu senc, ki bodo prišle do izraza s pomočjo razprostrtih belih tkanin.

»Senco se lahko dela, spremlja nas, iz nje stopimo ali pa postanemo senca samega sebe. Nesreča se nas drži kot senca in tedaj se lahko celo prepiramo za oslovo senco. Naganja nam strah v kosti in včasih se celo ustrašimo – svoje lastne sence. A človek brez sence ni človek, temveč vampir, in sence ni brez luči, tako kot ni dneva brez noči. Vabljeni na sprehod iskanja svetlobe v noči in teme v utripajočih plamenih,« so letošnji koncept slikovito opisali na svoji spletni strani.

Letos bo festival samo v Ljubljani

Festival so v zadnjih letih izvedli tudi po drugih slovenskih mestih, letos pa bo izključno v prestolnici, kjer ga gostijo že deveto leto. Prvič so ga izvedli na pobočju Ljubljanskega gradu leta 2009, do danes pa so preizkusili že lokacije na nabrežju Gradaščice, Krakovskem nasipu, na dvorišču dvorca Selo v Mostah, Šišenskem hribu in na Špici, kamor se letos tudi vrača.

Ob svetlobnih instalacijah bo nastopilo mnogo uprizoritvenih umetnikov, ki bodo obiskovalce vodili skozi dogajanje in delavnice, s tem pa obljubljajo čarobno dogodivščino za vso družino. Dogajanje bo pestro vse do 21. ure, organizatorji pa obiskovalce pozivajo predvsem, naj poskrbijo za topla oblačila.