Po mesecu dni je znova napočil čas za slovenski hokejski derbi v alpski ligi. Olimpija je v psihološki prednosti, saj bo napadala že četrto zaporedno zmago proti Jesenicam. Železarji v novi sezoni predvsem zaradi sprememb v igralskem kadru niso tako prepričljivi kot lani, a je njihova forma v vzponu.

Slovenski prvaki radi gostujejo na tivolskem ledu, kjer niso izgubili že dve leti in pol. Preden se bodo jutri odpravili proti Ljubljani, se bodo danes popoldne ustavili še na gostovanju v Kitzbühlu. V primeru zmage bi se točkovno izenačili z Olimpijo, ki je z nedeljskim slavjem v Feldkirchu prekinila mini krizo ob štirih porazih v seriji. Jutrišnji obračun bo med drugim razkril, v kolikšni meri se je od zadnjega derbija v Podmežakli spremenilo razmerje moči med nasprotnikoma. Olimpija se je avgusta veselila zmage na poletni ligi na Bledu, septembra je v gosti megli v kranjski dvorani osvojila slovensko pokalno lovoriko, minuli mesec pa je na Jesenicah uprizorila simultanko in pometla s tekmecem (4:0).

Slovenska predstavnika se po polovici rednega dela drugoligaške hokejske scene v regiji zanesljivo držita v zgornji polovici lestvice. Olimpija ima drugo najboljšo obrambo lige, Jesenice slovijo po drugem najučinkovitejšem napadu. Po koncu rednega dela bodo moštva od prvega do četrtega mesta neposredno uvrščena v končnico, tekmeci od petega do dvanajstega mesta pa se bodo pomerili za preostale štiri vstopnice za uvodni krog izločilnih bojev.

V novi sezoni je alpska liga bolj izenačena kot lani, saj klube od drugega do devetega mesta loči le osem točk. Najprijetnejše presenečenje tekmovanja ostaja Brunico, ki sploh ne pozna poraza. Točko je oddal le na gostovanju pri Bregenzerwaldu, kjer je slavil po kazenskih strelih. Konkurenčnejšo zasedbo so sestavili pri podružničnem moštvu iz Salzburga, medtem ko se zadnja finalista Asiago in Ritten še ogrevata za napad vodilnih. V primerjavi z Olimpijo imata tri tekme manj. Prav nič ne gre po načrtih moštvu iz Celovca, ki ima le dve točki, tri več pa je zbrala Fassa.