V aferi Štorkljino gnezdo gre za poneverbe v zvezi s subvencijami Evropske unije pri gradnji luksuznega hotelskega naselja na Češkem, v katero naj bi bilo vpleteno Babiševo podjetje Agrofert. V zvezi s tem poteka preiskava, a Babiš kot član parlamenta uživa imuniteto pred kazenskim pregonom.

Opozicija bi za uspeh nezaupnice potrebovala 101 glas podpore. Babiš je na čelu manjšinske koalicije, v kateri so poleg njegove stranke Ano še levi socialdemokrati (ČSSD). Vlado dodatno podpirajo češki komunisti. Poslanci ČSSD so se na današnjem glasovanju vzdržali, ker so želeli preprečiti padec vlade, a so Babišu obenem s tem poslali jasno sporočilo, da ne uživa njihove polne podpore.

Opozicija je glasovanje o nezaupnici zahtevala, potem ko je Babišev najstarejši sin Andrej razkril, da so ga na silo poslali v tujino, da ne bi pričal proti očetu v korupcijski aferi. Babiš je v odzivu dejal, da je njegov sin, ki živi v Švici, psihično bolan in ima shizofrenijo. Razkritje Babiševega sina za češki portal Seznamzpravy.cz je na Češkem sprožilo tudi množične proteste in pozive k odstopu.

64-letni milijarder je češki premier postal lani. Vse od začetka nanj letijo očitki o korupciji. Po podatkih revije Forbes je drugi najbogatejši Čeh.