Po Bledu in okolici kroži zgodba o idiličnem potovanju turistov na Blejski otok, kamor naj bi jih popeljal eden od tamkajšnjih pletnjarjev. Eden od turistov naj bi kruljenje želodca utišal z vsebino vrečke čipsa. Vrečko naj bi, ko jo je izpraznil, s čolna med plovbo s pletnjo odvrgel kar v Blejsko jezero. Pletnjar, ki naj bi to videl, naj se zgolj z opozorilom, da se to na Bledu ne počne, ne bi zadovoljil. Svoje plovilo naj bi kljub temu da je bilo polno turistov, obrnil in prikrmaril do odpadka, ga pobral in ob tem okaral potnika ter nadaljeval vožnjo na otok.

Pletnjarji plastenke in vrečke pobirajo z rokami

Podobnih zgodb, povezanih z ravnanjem neozaveščenih turistov, imajo pletnjarji na Bledu precej, pravi eden izmed njih, Gregor Pazlar, predsednik Čolnarskega združenja Pletna Bled. Pletnjarji, ki po jezeru vozijo ljudi, res vidijo marsikaj. »V glavnem vozimo turiste z vsega sveta, ki na Bled prinesejo tudi svoje različne navade in počnejo stvari tako, kot jih počnejo doma. Največkrat jih ob takem početju, kot ste ga opisali, opozorimo, da pri nas to ni dovoljeno in sprejemljivo,« pravi. Opozorila pogosto zaležejo, a za čistočo Blejskega jezera to ni dovolj. » Ko plujemo, pogosto sredi jezera naletimo na smeti. Tisti, ki se okoli jezera sprehajajo, pravega stanja ne poznajo, saj smeti opazijo šele takrat, ko so že ob obali. Govorim predvsem o plastiki, vrečkah, plastenkah. Ko potonejo, je prepozno.«

Kadar pletnjarji opazijo smeti na jezeru, jih, če jim razmere to dopuščajo, poberejo. A pri množici turistov, ki bi se radi odpeljali na otok, težko sami vzdržujejo čistočo gladine Blejskega jezera, ki jo sicer ročno čistijo tudi komunalni delavci. Zato so, pravi Prezelj, občini predlagali nakup čistilca gladine jezera. Občina je pobudo sprejela in z 10.000 evri od pristaniških pristojbin, ki jih plačujejo pletnjarji in drugi ponudniki na jezeru, kupila električni čistilec gladine jezera. Naprava, ki so jo razvili v Švici, je že na Bledu, kjer so kljub napovedi, da bodo to storili šele konec tedna, že opravili prve teste. »Ti so zelo zadovoljivi,« pravi Jakob Bassanese iz Infrastrukture Bled. Po njegovih besedah se naprava uspešno spoprijema tako z odstranjevanjem listja (spomladi bo odstranjevala tudi cvetni prah) na gladini jezera kot tudi plastenk, vrečk in drugih odpadkov, ki pristanejo v jezeru.

Dve uri čiščenja gladine z enim polnjenjem baterij

»Napravo je zelo enostavno upravljati, ker je manjša,« Bassanese odgovarja na opazko pletnjarjev, ki so si za čiščenje gladine zamislili »nekaj večjega«. »Večje naprave so precej dražje in težje za upravljanje. Ta pa je pravzaprav prototip in je prva takšna v Sloveniji in celo v tem delu Evrope,« dodaja. Poganja jo elektrika, saj je to edini pogon, ki je na Blejskem jezeru dovoljen za plovila. Kot dodajajo na občini, baterije čistilca zdržijo dve uri neprekinjenega čiščenja, tako da bo lahko robot sektorsko čistil površino jezera. »Na napravo pa se lahko montirajo mreže z različno gostim pletenjem in grablje. Upravlja se jo daljinsko, domovala bo v Grajskem kopališču na Bledu, upravljala pa jo bo Infrastruktura Bled,« so še zapisali na občini.