Vrvež v prostorih osnovne šole Nove Fužine na Preglovem trgu je bil danes nekoliko drugačen. Učenci so se namreč v času dopoldanskega pouka odpravili na aktivnosti zunaj šole ter učilnice in šolske hodnike prepustili domačim in tujim slikopleskarjem. Več kot sto se jih je zbralo v prostorih šole, kjer se je kmalu po njihovem prihodu začel širiti vonj po sveži barvi. Do 17. ure so prepleskali približno 5000 kvadratnih metrov zidnih in stropnih površin, za kar so porabili 1600 litrov barv in premazov, potrebovali pa so tudi 1500 valjčkov in čopičev ter 15.000 kvadratnih metrov pokrivnih folij.

Opravili skoraj 1300 delovnih ur

V enem dnevu so tako slikopleskarji skupaj opravili skoraj 1300 delovnih ur, ki pa so jih tokrat opravili brezplačno. Na OŠ Nove Fužine je namreč potekalo 20. tekmovanje slikopleskarjev, ki so ga organizatorji – sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije – s pomočjo podjetij, ki podpirajo akcijo, že tradicionalno prepletli z dobrodelnostjo. Šest ekip s po dvema slikopleskarjema se je udeležilo tekmovalnega dela akcije, medtem ko so se jim drugi, med njimi tudi slikopleskarji iz sedmih tujih držav, pridružili v humanitarnem delu akcije.

Prvo tekmovanje je leta 1999 potekalo v Splošni bolnišnici Ptuj, v zadnjih petih letih pa so v sklopu dobrodelne akcije med drugim prepleskali prostore kranjske bolnišnice za ginekologijo in porodništvo, portoroški center za korekcijo sluha in govora ter splošni bolnišnici v Murski Soboti in Trbovljah. »Humanitarna akcija se je začela z idejo, da bi državna tekmovanja slikopleskarjev potekala v večjih javnih objektih, ki so potrebni barvite prenove, pa si je zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne morejo privoščiti,« so o akciji zapisali v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Barvita prenova za 30. rojstni dan

Tokrat so za barvito prenovo izbrali prostore OŠ Nove Fužine. Osnovni šoli, ki letos praznuje 30 let obstoja, so tako ob okrogli obletnici nadeli sveže barve, kar bi šolo sicer stalo 72.000 evrov, kolikor je ocenjena vrednost današnje akcije. V šoli, ki jo obiskuje 370 učencev, so se prenove razveselili. »Šola je svetla in urejena, a potrebna prenove. Čakajo nas pleskanje učilnic in drugih prostorov, energetska sanacija in prenova telovadnice,« je ob napovedi slikopleskarske humanitarne akcije na fužinski osnovni šoli zapisala ravnateljica Damjana Korošec.