BMW se zaveda pomembnosti segmenta športnih terencev in pri njem si modeli X lepo sledijo po vrstnem redu. Pred časom je bil korak od enega do drugega avtomobila večji, zdaj pa postaja vedno manjši in vse skupaj se preliva v eno samo celoto, v kateri se kupec lahko kaj hitro izgubi. Prej so imeli na primer modele X1, X3 in X5, nato je prišel X6, zdaj pa zgodbo nadaljujeta še X2 in X4. In kako za vraga jih ločiti oziroma se odločiti, kateri je pravi? Težko, zato tukaj pride v poštev že omenjena umetniška žilica. Model X2 je namreč malce več kot X1 in malo manj kot X3, a vseeno nekaj povsem drugačnega, novega in svežega. Že oblikovno s svojim kupejevskim zadkom nakazuje, da imate pred seboj avtomobil, s katerim ni šale, saj v marsičem izstopa iz ustaljene X serije znamke BMW. Zato mu lahko pri zunanji obliki le dvignemo palec in damo oceno 10. S 4,63 metra dolžine in prostorno notranjostjo, ta je namreč večja, kot se zdi na prvi pogled, pa razvaja potnike na celi črti. Še več, tudi 470-litrski prtljažnik zna zadovoljiti še kakšen malce izbirčnejši okus, ki ne bo ostal neizpolnjen niti pri notranjosti. Tukaj je vse zasnovano že veliko bolj v skladu z bavarsko filozofijo, torej je vse na svojem mestu in logično razporejeno ter narejeno z največjim možnim občutkom za kakovost in uporabo.

BMW X4 je medtem na podoben način umeščen med X3 in X5, a na hitro bi mu lahko rekli, da je tudi X6, ki so ga oprali na previsoki temperaturi. In se je posledično malce skrčil. Oblikovno namreč nadaljuje zgodbo ravno X6, kar nakazuje njegovo dinamiko in željo, da bi bil bolj »športen« X, ki pa ne želi biti prevelik. Tako v dolžino meri nekaj več kot X2, 4,75 metra dolžine pa daje jasno vedeti, da je v notranjosti vsaj na prvih sedežih zelo udobno, na zadnjih pa je zgodba zaradi oblike karoserije že malce drugačna. A vseeno je še vedno dovolj, da se nekdo, ki mu je X3 premajhen, X5 prevelik, X6 pa preglomazen, dobro znajde s tem avtomobilom. Poleg tega ima za 525 litrov prtljažnega prostora, kar še dodatno izboljšuje njegove prodajne adute. A v primerjavi z X2 le ni tako zelo okreten, kot bi pričakovali, nekaj dodatnih centimetrov in kilogramov mu je na pleča obesilo malce drugačno nalogo. X2 deluje namreč precej živahnejši, tudi radoživejši, medtem ko X4 želi igrati vlogo zajetnejšega štirikolesnika, ki želi nase opozoriti že s samo pojavo. A roko na srce, tudi to bolje uspeva X2.

Oba testneža sta se sicer ponašala z enakima motorjema, dvolitrskima dizloma s po 231 konji (170 kilovati), kar jima je na cesti zagotavljalo dovolj živahnosti, posebno ker je bila moč motorja pri obeh speljana na cesto prek odličnega 8-stopenjskega samodejnega menjalnika, ki skrbi, da voznik pozabi, da ta sploh obstaja. Večja teža in večja karoserija pri X4 pa sta vseeno povzročili, da je bil X2 malce odzivnejši in da je bil X4 požrešnejši. A da ne bo pomote, še vseeno varčen, saj je na 100 kilometrih vožnje porabil 7,6 litra goriva, X2 pa 6,5. Kakor koli obrnemo, pa je za nekoga, ki ne išče preveč centimetrov, a želi udobje, dinamiko in malce drugačno BMW-zasnovo, X2 boljša izbira. Ne pa tudi ugodna. X2 je, ob sicer zares odlični opremi M sport X, za avto te velikosti z 52.900 evri vse prej kot poceni, a je X4 z enako opremo s 65.750 evri še za več kot 12.000 evri dražji. Več pa v sklepu.