Padec vrednosti bitcoina in drugih kriptovalut je ta mesec sprožil pričakovani domino efekt. Ker nizke vrednosti kriptovalut ne omogočajo dobičkonosnosti rudarjenja, saj stroški porabe elektrike v mnogih primerih že presegajo dobičke od prodaje kriptovalut, so rudarji pričeli z odprodajo rudarske opreme, da bi omilili svoje izgube.

Kitajski portal 8BTC medtem poroča, da nekateri kitajski rudarji svoje rudarske naprave razprodajajo po izredno ugodnih cenah oziroma kar na kilogram. Znebiti se želijo predvsem starih naprav, kot so Antminer S7, Antminer T9 in Avalon A741, ki niso več rentabilne. Nekatere rudarske naprave prodajajo celo za vsega 5 odstotkov izhodiščne cene.

Dogajanje je diametralno nasprotno dogodkom izpred enega leta, ko ponekod po svetu zaradi prevelikega povpraševanja ni bilo mogoče kupiti niti grafičnih kartic. Najbolj znan primer je zakuhala ruska banka Sberbank, ki je pokupila vse grafične kartice na ruskem trgu. Banka se je tedaj sicer branila, da opreme ni pokupila za rudarjenje kriptovalut, temveč za izdelavo umetne inteligence. Prizadetim zaradi prevelikega nakupa pa se je opravičila.