Že takoj po nedeljskem prvem krogu, v katerega sta se uvrstila sedanji župan Boris Popovič (Koper je naš/Slovenija za vedno) s 44,6 odstotka glasov ter Aleš Bržan (Lista Aleša Bržana) s 30,5 odstotka, sta podporo Bržanu napovedala tretje- in četrtouvrščeni kandidat, Gašpar Gašpar Mišič (lista Naš kraj/lista Gašparja Gašparja Mišiča/ZZP) in Olga Franca (skupina volivcev/gibanje Skupaj).

Danes so se jima na skupni novinarski konferenci v podporo Bržanu pridružili še Marjan Križman (SD), Viktor Markežič (SMC), Valter Krmac (Oljka), v imenu županskega kandidata SLS Nevia Miklavčiča nosilec strankine liste za občinski svet Brako Čehovin, Zlatko Gombar (Dobra država) in Marko Brecelj (Stranka Akacije). Dogodka se ni udeležil županski kandidat Levice Alan Medveš, ki pa je pred tem v ločeni izjavi za medije prav tako napovedal podporo Bržanu.

Aleš Bržan: Sprememba ne pomeni napredka

Kot je poudaril Bržan, so že pred prvim krogom množično vzklikali za spremembo: »Spremembo načina dela, spremembo upravljanja s skupnim premoženjem, spremembe v odnosih«. Dodal je, da spremembe ne pomenijo ustavitve napredka, temveč razumno upravljanje, načrtovanje in enakomerno skrb za vse občane, »brez zlorabe moči, brez izsiljevanj, brez avtoritativnosti, brez deljenj«.

Pri izraženi podpori gre za načelno podporo, saj si vsi želijo spremembe, vidijo sorodnost v programih in priložnost sodelovanja, je še poudaril Bržan. Kot je pojasnil, je sam videl sorodnosti v različnih programih »in verjamem, da se jih bo dalo nadgraditi v enega skupnega«.

»Dalo se bo sodelovati in sodelovali bomo. Koalicijo se bo sklepalo, če bo to potrebno,« pa je glede sklepanja zavezništev v mestnem svetu napovedal županski kandidat.

Podpora omenjenih kandidatov in njihov strank oz. list v 33-članskem mestnem svetu (v njem so trije sedeži namenjeni predstavnikom italijanske narodne skupnosti) predstavlja dodatnih sedem mandatov k devetim Bržanove stranke, kar bi tako omogočalo tudi oblikovanje večine v mestnem svetu.

Drugi krog volitev bo 2. decembra.