Prihajajoči 9. krog v košarkarski ligi ABA bo precej bolj pomemben za Olimpijo kot Krko. Ljubljančani danes v Stožicah gostijo FMP in so pod hudim pritiskom zmage, saj bi bili v primeru poraza še bolj prikovani na dno jadranske lestvice. Precej bolj sproščeni bodo pri Krki, saj v nedeljo gostujejo v Zagrebu pri Cedeviti, ki je absolutni favorit, zato Novomeščani nimajo kaj izgubiti, lahko le veliko dobijo.

Nikitović: Delamo po 18 ur na dan

Po porazu proti Bešiktašu bo danes za novega trenerja Olimpije Sašo Nikitovića na vrsti še debi v Stožicah. Danes se je na novinarski konferenci tudi uradno predstavil slovenski javnosti, s povedanim pa le potrdil, da pod Martićem stvari niti približno niso bile postavljene tako, kot bi morale biti. »Slišal sem, da so stvari pri Olimpiji izredno urejene, zdaj pa sem se o tem prepričal tudi na lastne oči. Pogoji za delo so tu praktično perfektni. V pravem trenutku so se združile tako moje kot ambicije kluba. Odkar sem prevzel moštvo, delamo po 18 ur na dan. Prve korake smo že naredili, saj oblikujemo vloge v moštvu. Do zdaj se je ekipa za vsako tekmo spreminjala, igralci pa niso nosili prave odgovornosti. Pomembno je, da vedo, kje jim je mesto, zakaj igrajo, kolikor igrajo, in kaj se od njih pričakuje. Šele potem lahko nekomu razložimo, da je iz tega in tega razloga izgubil minutažo ali si jo povečal. Postaviti moramo tudi pravila v slačilnici in na igrišču, ki morajo biti jasna. Ekipa ni slabo trenirala, a ni imela pravega odnosa in motivacije. Drugi polčas proti Bešiktašu bo vodilo za naprej, moja trenerska filozofija pa temelji na načelih – hitra igra, hitro razmišljanje, čvrsta in agresivna obramba,« je razpredal Saša Nikitović.

Celotno dogajanje na tiskovni konferenci je budno spremljal tudi Mirko Pavlović, ki je bil med letoma 2012 in 2017 športni direktor Crvene zvezde, zdaj pa bo pri Olimpiji opravljal vlogo koordinatorja in povezovalca med trenerji, igralci in upravo kluba. Direktor Roman Lisac je poudaril, da se je za mesto trenerja med drugim pogovarjal tudi z Juretom Zdovcem in Tomom Mahoričem ter še nekaterimi drugimi tujimi trenerji, a je moral paziti na finance. Nikitović bo pri Olimpiji delal pod istimi finančnimi pogoji kot Martić, med prihajajočim reprezentančnim premorom pa bo dokončno definiran sistem dveh moštev, ki ga je pred kratkim napovedal Lisac. »Tako kot igralci mora biti tudi trener svež in z mislimi pri pomembnih tekmah. Zato se bo dogajalo, da bo nekatere tekme v državnem prvenstvu vodil tudi kakšen od mojih pomočnikov,« je dodal Nikitović, ki je bil pred nedavnim na izobraževanju v ZDA pri tamkajšnji košarkarski zvezi in NBA moštvu Denver Nuggets, kamor sta ga poslal Olimpijski komite Srbije in Košarkarska zveza Srbije.

Krka oslabljena v Zagreb

Medtem ko je Olimpija klonila na petih zaporednih tekmah v ligi ABA, se med in mleko ne cedita niti pri Krki, ki je izgubila štiri od zadnjih petih obračunov, a v prejšnjem krogu jadranskega tekmovanja prišla do izredno pomembne zmage proti Megi Bemax. Novomeščani bodo proti Cedeviti nastopili brez poškodovanih Luke Lapornika in Marka Jošila, zato bo morebitni uspeh v Zagrebu zares veliko presenečenje. »Cedevita je eno najmočnejših moštev v ligi in po menjavi trenerja igrajo tako, kot se od njih pričakuje. Igrali bodo igralci, ki lahko, in od njih pričakujem, da bodo proti močnemu nasprotniku odigrali najbolje kot zmorejo,« pravi trener Krke Simon Petrov.

Liga ABA, 9. krog, jutri ob 17. uri: Partizan – C. zvezda, ob 19. uri: Olimpija – FMP, ob 21. uri: Mega B. – Cibona, nedelja ob 19. uri: Cedevita – Krka, ponedeljek ob 18. uri: Zadar – Budućnost, ob 21. uri: Mornar – Igokea.