To mešanico začimb sestavlja najmanj dvanajst, včasih tudi do šestintrideset sestavin. V njej najpogosteje najdemo zdrobljen čili, črni poper, nageljnove žbice, kumin, kardamom, koriander, ingver, kurkumo, muškatni orešček, gorčico… Mešanico dobro dopolnjujeta čebula in česen, z njo pa lahko začinimo tako mesne in ribje kot zelenjavne jedi. Kari je sicer star tamilski izraz in pomeni nič več kot omaka.

Domovina sodobnega karija kot jedi pa v resnici ni Indija, temveč Velika Britanija, kamor so iz svoje takratne azijske kolonije že v 18. stoletju tovorili najrazličnejše aromatične začimbe, ki jih britanska kuhinja ni poznala. Na tovornih ladjah, ki so plule med Indijo in Britanijo, so bangladeški kuharji pripravljali jedi, kakršnih so se kolonialisti navadili med bivanjem v Indiji. Marsikateri kuhar je ostal v Angliji in odprl svojo restavracijo, ki so danes razširjene po vsem svetu. Ker gre za razmeroma preprost in zdrav način priprave jedi, si lahko kari po svojem okusu pripravimo doma. Le nekaj manj običajnih sestavin si moramo priskrbeti, kar dandanes ni problem; na policah z eksotičnimi izdelki v vsaki bolje založeni veleblagovnici zlahka najdemo vse, kar zahtevajo recepti.

Zelenjavni kari

500 g zrnja graha, 1 veliko rumeno papriko, 1 veliko rdečo papriko, 1 veliko rumeno čebulo, večje steblo pora, 3 srednje velike korenčke, manjši brokoli ali nekaj cvetkov cvetače, 1 limeto, 1,4 l polnomastnega kokosovega mleka, 3 žlice arašidovega, sezamovega ali ekstra deviškega oljčnega olja, 5 drobnih zelenih čilijev, morsko sol, izbrano indijsko mešanico začimb za kari (najbolje iz trgovine z začimbami, saj je okus precej drugačen kot pri kariju iz samopostrežne), ki jo po žličkah previdno odmerimo po okusu, mešanice se namreč zelo razlikujejo, 6 strokov česna, 5–7cm korenine ingverja, šop peteršilja.

Korenčke očistimo in narežemo na kolesca. Papriki razpolovimo, očistimo in narežemo na rezance. Ingver olupimo in drobno naribamo. Čilije očistimo in drobno sesekljamo; za bolj pekočo različico s semeni vred (upoštevajmo, da so pikantne že nekatere mešanice začimb za kari). Brokoli ali cvetačo operemo in razdelimo na cvetke. Česen drobno sesekljamo. Olje segrejemo v velikem loncu z debelim dnom. Na segreto stresemo čilije, česen in ingver. Vse skupaj med mešanjem pri srednji temperaturi pražimo približno dve minuti. Pražene sestavine posujemo z mešanico za kari (količino odmerimo previdno). Vse skupaj med nenehnim mešanjem pražimo še minuto. Prilijemo kokosovo mleko, temperaturo pa zvišamo na maksimum, da jed čim prej zavre. Čebulo drobno sesekljamo in skupaj s korenčkom stresemo v posodo z vsebino, ko ta zavre. Dodamo brokoli in sesekljan beli del pora ter premešamo. Ko zavre, kari kuhamo vsaj deset minut oziroma toliko, da se omaka zgosti, vsa zelenjava pa skuha na zob. Občasno premešamo. Dodamo narezano papriko in grah ter pokrito kuhamo približno pet minut, nato premešamo in odstavimo. Jed po okusu dodatno začinimo. Vanjo drobno naribamo lupinico limete, to ožamemo in v jed dodamo še sok. Nazadnje vmešamo sesekljan zeleni del pora in peteršilj. Premešamo in jed ponudimo s kuhanim rižem ali krompirjem ali (nekvašenim ploščatim) kruhom, ki ga lahko nadomestimo z navadnimi popečenimi tortiljami.