Predsednik parlamenta Andreas Norlen bo socialdemokrata, ki kot premier opravlja tekoče posle, za mandatarja uradno predlagal 3. decembra. Do takrat ga mora Löfven obvestiti, s kom namerava oblikovati vlado. Po mnenju analitikov bo skušal na svojo stran pridobiti liberalce in Sredinsko stranko, ki so tradicionalno del konservativnega bloka. Glasovanje v parlamentu bo predvidoma 5. decembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V četrtek se je sicer oblikovanju vlade odpovedala ravno vodja Sredinske stranke Annie Lööf, o kateri pa parlament sploh ni glasoval.

Norlenu tako še vedno ostajajo trije od štirih poskusov, da parlamentu predlaga kandidata za premierja. Doslej so namreč poslanci glasovali zgolj o vodji konservativne Zmerne stranke Ulfu Kristerssonu, čigar kandidaturo so zavrnili. Če bo parlament zavrnil še nadaljnje tri kandidate, bodo avtomatsko na vrsti nove parlamentarne volitve.

Švedska je v politični blokadi že vse od parlamentarnih volitev 9. septembra, saj nobeden od obeh tradicionalnih političnih blokov ni osvojil zadostne večine za sestavo nove vlade. Desnosredinsko zavezništvo štirih opozicijskih strank pod vodstvom Kristenssonove Zmerne stranke je osvojilo 143 mandatov. Levosredinski blok treh strank, ki ga vodi premier Löfven, pa si je zagotovil 144 sedežev. Skrajno desni Švedski demokrati so zasedli 62 poslanskih stolčkov, a so vse stranke zavrnile sodelovanje z njimi.