Sanchez in Diaz-Canel sta podpisala dogovor o vsakoletnih sestankih na visoki ravni med Španijo in Kubo, na katerih bodo obravnavali vrsto političnih tem, med drugim vprašanje človekovih pravic, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sancheza je na obisku spremljala gospodarska delegacija, v kateri so bili predstavniki okoli 20 španskih podjetij. Ob robu obiska je potekal tudi špansko-kubanski poslovni forum.

Španija je tretja največja trgovinska partnerka Kube, dvostranska menjava po kubanskih podatkih znaša 1,15 milijarde evrov. Državi imata tudi tesne kulturne in zgodovinske vezi.

"Kuba se odpira in zainteresirani smo za to, da bodo imela naša podjetja dostop do najpomembnejših poslov," je dejal predstavnik španske vlade.

Na največjem karibskem otoku že deluje več sto španskih podjetij, predvsem v turizmu, kjer prevladujejo povezave med španskimi hotelskimi verigami in kubanskimi podjetji.

Sanchez je bil pred odhodom na Kubo deležen kritik iz vrst opozicije. Vodja ljudske stranke Pablo Casado mu je na Twitterju očital, da bo na komunističnem otoku podprl diktatorja, namesto da bi pozval k svobodi in demokraciji.

Sanchez se je v Havani srečal tudi z nekaj kubanskimi oporečniki, med drugim z direktorjem neodvisnega digitalnega medija, kot tudi s predstavniki zasebnega sektorja.

Po dveh desetletjih hladu se odnosi med Kubo in Evropsko unijo v zadnjih letih postopoma izboljšujejo.