Guverner Victor Laiskodat namreč meni, da bi moral biti park Komodo prestižnejši. »To je redek kraj, namenjen le ljudem z denarjem,« je po poročanju časnika Kompas izjavil Laidkodat. »Tisti, ki nimajo dovolj denarja, ne bi smeli priti sem, saj je to kraj za izjemne ljudi,« je bil še natančnejši.

Laiskodat razmišlja tudi, da bi ladjam, ki priplujejo do parka, ki je na seznamu svetovne dediščine Unesca, v prihodnosti za to zaračunal po 50.000 dolarjev, danes poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti omenjajo tudi možnost omejitve vstopa v park, in sicer na 5000 ljudi mesečno. S tem želijo predvsem zagotoviti boljše varnostne ukrepe, tudi v luči avgustovskega požara, ki ga je verjetno zanetil cigaretni ogorek. Trenutno v park sprejmejo več kot 10.000 obiskovalcev mesečno.

Poleg tega oblasti predlagajo obvezno spletno registracijo pred vstopom v park.

Komodoški varan

Komodoški varan ali komodoški zmaj je največji kuščar na svetu. Živi na otokih Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang in Gili Dasami v osrednji Indoneziji. Kot navaja Wikipedia, odrasli osebki merijo med dvema in tremi metri, tehtajo pa okoli 70 kilogramov.

Čeprav so večinoma mrhovinarji, občasno plenijo druge živali, med njimi nevretenčarje, ptice in sesalce. Lahko napadejo tudi človeka. Njihova slina vsebuje več sevov zelo virulentnih bakterij.