Napad se je zgodil, ko so štirje napadalci poskušali vstopiti v konzulat, a so jih pri tem ustavili pripadniki varnostnih sil. Policija je potrdila, da sta bila v streljanju ubita dva njena pripadnika, še eden je bil ranjen. Dodali so, da so napadalci pobegnili, ni pa znano, ali je napad na konzulat dejansko končan. Območje konzulata je policija zaprla. Preiskava je v teku.

Območje konzulata je policija zaprla. Potrdili so, da sta poleg dveh policistov umrla še oče in sin iz Kvete, prestolnice Balučistana, ki sta na kitajski konzulat prišla po vizume in sta se slučajno znašla sredi streljanja.

Zunanji minister Šah Mehmud Kvareši je novinarjem v Islamabadu zagotovil, da so »vse teroriste uničili«. Pojasnil je, da imajo območje pod nadzorom varnostne sile in da so ubili tri teroriste. »Vsi Kitajci so varni. Razmere so pod nadzorom,« je dodal.

Tiskovni predstavnik Osvobodilne vojske Balučistana Geand Baloch je za AFP potrdil, da je skupina izvedla napad in da bodo nadaljevali dejavnosti.

Balučistan je pakistanska regija, kjer je Kitajska najbolj dejavna s svojimi investicijami v državi.

Peking je medtem hudo obsodil napad na njihov konzulat. Islamabad je pozval k ukrepom za zaščito kitajskih državljanov in institucij v državi.

Peking je medtem hudo obsodil napad na njihov konzulat. Islamabad je pozval k ukrepom za zaščito kitajskih državljanov in institucij v državi.

V drugem današnjem napadu v Pakistanu umrlo najmanj 9 ljudi

Je pa Pakistan danes pretresel še en napad in sicer na severozahodu v kraju Kalaja. V eksploziji bombe na tržnici je po podatkih oblasti umrlo najmanj devet ljudi, 27 pa jih je ranjenih, več od njih huje. Oblasti še preiskujejo vzrok eksplozije.

Delno avtonomna pokrajina Orakzai, kjer se je zgodil napad, je sicer po domnevanju ZDA zatočišče številnih skrajnih skupin, kot so na primer talibani.