V Bruslju in Londonu so danes sporočili, da so pogajalci obeh strani načeloma uskladili še besedilo politične izjave o prihodnjih odnosih, pravno nezavezujoč 26 strani dolg dokument, ki govori odnosih Velike Britanije in EU po koncu prehodnega obdobja. To se bo začelo ob izstopu Britanije iz EU marca prihodnje leto in trajalo do konca leta 2020, v tem času pa bodo za Veliko Britanijo še veljala pravila EU. V tem času se bodo začela tudi pogajanja o prihodnjem trgovinskem sporazumu, ki bo začel veljati po koncu prehodnega obdobja. Politična izjava med drugim govori o tem, kaj naj bi vanj zapisali. Danes so iz Bruslja tudi sporočili, da so se dogovorili o možnosti enkratnega podaljšanja prehodnega obdobja do konca leta 2022.

Osnutek politične izjave navaja vrsto namer, ki jih bo treba šele udejanjiti. Glede na osnutek, ki je pricurljal v medije, govori o temeljih za »ambiciozno, široko, globoko in prožno« partnerstvo med EU in Združenim kraljestvom na področju trgovine, gospodarstva, varnosti in drugih področjih ter na podlagi pravega ravnotežja med pravicami in obveznostmi. Nič ne govori o Gibraltarju, ki je sporno vprašanje za Španijo. Vodja britanske opozicije Jeremy Corbyn je politično izjavo danes raztrgal, rekoč, da gre za »26 strani neumnosti«.

Danes je v Bruslju predviden sestanek svetovalcev voditeljev za evropske zadeve, v soboto bo znova v Bruslju Mayeva, v nedeljo pa naj bi ločitveni sporazum in politično izjavo potrdil vrh sedemindvajseterice.