»Z nestrpnostjo čakam sobotno tekmo v Ruki. Upam, da ob krajši bolezni v zadnjem obdobju nisem veliko izgubila,« pred jutrišnjim začetkom 38. sezone svetovnega pokala v smučarskih tekih na Finskem upa Anamarija Lampič. V pretekli sezoni je 23-letna tekačica iz Valburge pri Medvodah že prevzela vodilno vlogo v slovenski reprezentanci in zvišala pričakovanja.

Nemara bo to ena prelomnih zim, saj se po februarskem nordijskem svetovnem prvenstvu v tirolskem Seefeldu obeta menjava generacij. Vesna Fabjan in Katja Višnar, ki sta zaznamovali obdobje po Petri Majdič, verjetno prav dolgo ne bosta več ostali v tekmovalni smučini. Zato sta za to zimo še toliko bolj motivirani. Uvrstitve med deset, morda tudi stopničke, so domet. Tudi Alenka Čebašek, članica vmesne generacije, je z dosežki na letošnjih olimpijskih igrah, še posebno z 12. mestom na 10 kilometrov drsalno, kar je za nizom uspehov Petre Majdič najboljši slovenski dosežek na razdalji, dobila nov zalet. Miha Šimenc in Janez Lampič sta že nekajkrat nakazala, da tudi moški smučarski tek v svetovnem merilu ne bo več dolgo anonimen. Presenečenje sezone napoveduje Eva Urevc. Dodatni elan za mlajše je organizacija nordijskega svetovnega prvenstva leta 2023 v Planici.

Največja sprememba v poolimpijski sezoni je v trenerskem štabu. Na mesto glavnega trenerja je napredoval Nejc Brodar. Predsednik panoge Simon Jan pa je zagotovo naredil sanjsko potezo, ko je za mesto svetovalca v trenerski štab prepričal olimpijskega zmagovalca, svetovnega prvaka in dobitnika malega kristalnega globusa Oleja Vigna Hattestada. V vadbenem štabu verjetno športnika podobnega slovesa nima nobena slovenska reprezentanca v drugih panogah. Izkušnje iz Norveške, kjer ima tek poseben status in ima z redkimi izjemami popolno prevlado v svetovnem pokalu, je doslej koristila le njegova srčna izvoljenka Katja Višnar. Anamarija Lampič še naprej vadi po programu dosedanjega glavnega trenerja Stefana Saracca, ki je prevzel vodenje domače italijanske reprezentance, a bo v času tekem vezana na podporo slovenske ekipe.

Pretekli konec tedna so na uvodni mednarodni tekmi FIS v Beitostolnu na Norveškem Alenka Čebašek (na 10 kilometrov) ter Vesna Fabjan in Eva Urevc v sprintu ob popolni zasedbi Norvežank pritekle tri uvrstitve med enajsterico, a zadnji dve ne bosta tekli na klasiki na Finskem. Katja Višnar, ki je imela jeseni ene najboljših testov na pripravljalnih tekmah, ter Anamarija in Janez Lampič zaradi bolezni v Beitostolnu niso testirali pripravljenosti. Tako bodo tekmovalno sezono odprli jutri. Tekmovalna dneva v deželi Božička sta v klasiki, v soboto sprint in v nedeljo na razdalji 10 oziroma 15 kilometrov. Potem v koledarju v skladu s spremembo trendov FIS sledi še 32 tekem svetovnega pokala, od tega kar enajst drsalnih sprintov, kar motivira predvsem Fabjanovo. Najbližja prizorišča so Dobbiaco v Pusterški dolini v Dolomitih z uvodom v Tour de Ski konec decembra, Cogne v italijanski Aosti in svetovno prvenstvo v Seefeldu. Planica je ob januarski izvedbi, kjer je blestela predvsem Lampičeva, prinesla glavni kapital ob kandidaturi za SP 2023. Naslednjič bo gostila velike tekme verjetno le še na generalki, saj v Planici ob organizaciji tekaških tekem govorijo le o izgubi, čeprav je tek osnova nordijskih disciplin in ima v primerjavi s skoki neprimerljivo širšo športno bazo po svetu.