Pri Mercedesu se bodo zadnje dirke v sezoni, kljub temu da so osvojili vse, lotili z enako vnemo kot prejšnje, ko je z zmago v Braziliji Lewis Hamilton prekinil svojo »črno serijo«, saj mu do zdaj v sezonah, ko je predčasno osvojil naslov prvaka, po odločilni dirki še ni uspelo zmagati. Zmago v Braziliji mu je podaril Max Verstappen, ki se je po nepotrebnem zapletel v trčenje, poznejši spor in tudi fizično prerivanje v boksih z dirkačem Racing Pointa Estebanom Oconom. In petelina iz Brazilije še nista zakopala bojne sekire. »Še vedo sem prepričan, da Ocon ni delal prav in da me je njegov cinični nasmešek v boksih sprovociral do te mere, da sem obračunal z njim. Nihče me ne bo prepričal, da lahko kar tako brezglavo prehitevaš vodilnega v dirki, če zaostajaš za en krog,« je povedal Verstappen. Ocon se o dogodku v Braziliji ni želel izjasniti, saj ga, kot je sam dejal, bolj skrbi, ker naslednje leto ne bo dobil mesta v nobeni ekipi. Edino možnost pri Williamsu mu je namreč že speljal Robert Kubica, ki se po dolgih letih vrača na dirke formule 1.

Pri Ferrariju vlada precej bolj sproščeno vzdušje, čeprav bo prihodnje leto pri njih bolj stresno. Kimi Raikkonen bo namreč v Abu Dabiju odpeljal svojo zadnjo dirko za rdeče, naslednje leto se seli v ekipo Sauber. Na vprašanje, kaj bo Sebastian Vettel najbolj pogrešal ob Finčevem odhodu, je podprvak odvrnil: »Predvsem mir.« S tem je poskrbel za precej smeha, kajti Raikkonen je znan kot precej nezgovoren dirkač, ki sovraži medijske dogodke in delo v simulatorju. In ker ima ekipa Sauber kot ena redkih tudi svoj simulator, je Finec dodal, da upa, da ne bodo investirali preveč denarja v razvoj te naprave in da ima svoj simulator seveda tudi doma – torej videoigro. Kimi Raikkonen je bil še bolj natančen, ko so ga vprašali, kako zelo si želi osvojiti tretje mesto v letošnjem točkovanju: »Ne preveč, ker to pomeni, da moraš potem na slovesno podelitev priznanj, meni pa ni veliko do teh dogodkov. In če me boste vprašali, česa se najbolj veselim pri Sauberju, lahko le odvrnem, da nimam pojma, saj boste morali malo počakati, da se tam dobro vpeljem v dogajanje v ekipi.«

Lewis Hamilton si medtem želi letošnjo sezono tudi končati z zmago, a bo ekipa Mercedes, če bodo to dovoljevale možnosti, presneto razmislila, ali ne bi zmage raje prepustili Valtteriju Bottasu, ki je letos solidno pomagal Britancu do petega naslova prvaka. Seveda ima z dirke v Braziliji Hamilton še eno neprijetno dediščino – motor. V Braziliji mu je skorajda odpovedal, zato bo dirko v Abu Dabiju, če bodo morali zamenjati pogonski sklop, začel s slabšega startnega položaja. Na deseti dirki v zgodovini Abu Dabija, ki je tudi nočna preizkušnja, bo zadnjič v formuli 1 nastopil Fernando Alonso. Kakšni so njegovi načrti za prihodnost, Španec še ne želi razkriti.