Nov dan, nova odlična predstava slovenskega košarkarja Luke Dončića v ligi NBA. Potem ko so mnogi dvomili o tem, ali lahko Ljubljančan v najmočnejši košarkarski ligi na svetu igra tako dobro, kot je pri vsega 18 letih v evroligi, zdaj iz tekme v tekmo dokazuje, da lahko še bolje. Njegove konstantno navdušujoče ter predvsem zrele predstave so povsem osupnile tudi košarkarske analitike onkraj Atlantika, ki so se že začeli na glas spraševati, kako je možno, da Dončić na naboru ni bil prvi izbor in sta ga iz rok spustili kar dve moštvi – Phoenix in Sacramento. K novi zmagi Dallasa, peti na zadnjih šestih tekmah, je prispeval 21 točk, devet skokov, štiri asistence ter ukradeni žogi, slovensko javnost pa navdušil z majico, ki jo je nosil ob prihodu v dvorano. Na njej je namreč pisalo: »Sicer živim v Teksasu, a sem bil narejen v Sloveniji.« Vsekakor lepa gesta, a bo imel Dončić v prihodnosti veliko precej pomembnejših priložnosti za dokazovanje pripadnosti domovini, ko bo nanj računala slovenska reprezentanca.

Igra na treh položajih

Eni od tistih, ki so močno verjeli v Dončićeve sposobnosti, so bili ravno pri Dallas Mavericks. Medtem ko so medijske stolpce čez lužo polnili zapisi, da slovenski čudežni deček predstav iz Evrope ne bo sposoben prenesti v ligo NBA in med razlogi za to navajali takšne neresnice kot na primer, da je evroliga slabše tekmovanje od ameriške univerzitetne lige NCAA in da je fizično preslabo razvit ter zato nepripravljen na hiter ritem igre, je trener moštva iz Teksasa Rick Carlisle od prvega dne, ko je imel moč Dončića trenirati, ponavljal, da gre za posebnega igralca. Šel je celo tako daleč, da je pred začetkom rednega dela sezone navijače pozval, naj kupijo sezonske vstopnice, saj bodo v nasprotnem primeru resnično veliko zamudili. Ni se motil. Ne le da Dončić igra odlično, zdaj je začelo zmagovati še moštvo, ki je z osmimi zmagami in devetimi porazi proti vsem pričakovanjem povsem v igri za končnico v izredno močni zahodni konferenci. Vseeno pa je ob tem treba dodati, da je sezona v ligi NBA še precej dolga in se bo resnična kakovost Dallasa pokazala šele čez čas.

»Naš generalni direktor je imel glede Dončića še kako prav. Številni drugi pa so se motili,« je po zmagi proti Brooklynu povedal Rick Carlisle.Nato je nadaljeval: »Luka lahko igra na treh različnih položajih. Zaradi poškodbe Matthewsa trenutno tekmo začenja kot dvojka, nato ga prestavimo na trojko, a ima hkrati žogo veliko v svojih rokah, tako da je ob tem še organizator igre. Lahko ste tudi opazili, da je iz tekme v tekmo bolj navajen obramb v ligi NBA, spoznava pravila tukajšnje košarke in se hitro uči.« Carlisle zaradi naštetih razlogov Dončiću vse bolj zaupa na parketu, kar čuti tudi slovenski košarkar. »Zaupanje trenerja in soigralcev mi pomeni ogromno. Imamo odlično moštvo, v katerem lahko vsako tekmo odloči nekdo drug. Pomembno mi je, da se na parketu zabavam, in pri Dallasu je tako,« je z nasmeškom na obrazu razlagal Luka Dončić, ki mu je novinar uradne televizije lige NBA izdal, da mu je Goran Dragić že pred leti, ko je imela Dallasova številka 77 vsega 16 let, razlagal, da bo nekoč velik igralec v najmočnejši ligi na svetu. »Od Dragića sem se lani poleti, ko sva bila cimra na evropskem prvenstvu, ogromno naučil. Res je poseben človek,« je odgovoril Dončić.

Prisilni počitek za Dragića

Prav Goran Dragić pa v zadnjih dneh preživlja eno težjih obdobij, odkar je v ligi NBA. 32-letni Ljubljančan je imel do zdaj v karieri s poškodbami precej sreče, to pot pa je drugače. Nagaja mu namreč koleno, ki zateka, zato je moral izpustiti zadnji dve tekmi Miamija. Manjkal bo tudi na prihodnjih dveh, saj so mu iz kolena potegnili odvečno nabrano tekočino in mu vanj vbrizgali zdravilo, ki naj bi omogočilo, da se bo prihodnji teden znova vrnil v pogon. Brez prvega moža in edinega pravega organizatorja igre Miamiju ne gre najbolje, zato trener Erik Spoelstra upa, da bo lahko nanj računal čim hitreje. Miami trenutno s šestimi zmagami in enajstimi porazi ni na mestih, ki vodijo v končnico.