Po še enem neuspelem poskusu včlanitve Kosova v mednarodno policijsko organizacijo Interpol, za kar je s svojo diplomacijo poskrbela Srbija, je vladi v Prištini očitno prekipelo. Odločila se je poseči po protiukrepu v trgovini ter s tem razplamtela že tako vroče strasti v tem delu regije. V sredo je carine na blago iz Srbije in BiH, ki je tudi glasovala proti članstvu Kosova v Interpolu, dvignila z desetih na kar sto odstotkov, premier Ramush Haradinaj pa je včeraj dejal, da bodo tam tudi ostale, dokler Beograd Kosova ne prizna. »Samo s takšnimi ukrepi lahko pridemo do priznanja,« je dejal Haradinaj, ki v nasprotju s predsednikom Hashimom Thacijem zagovarja trd pristop do Srbije.

Kako je to razvnelo strasti, je bilo mogoče razbrati že z naslovnic medijev in iz dogajanja na terenu. »Iz tako imenovanega Kosova z ljubeznijo,« se je včeraj glasil izzivalni naslov čez vso prvo stran v kosovskem časopisu Zeri, spodaj pa je bil znak STOP z dodanim napisom »100%«. »Šiptarji hočejo vojno!« je na drugi strani na naslovnici kričal srbski tabloid Informer. Na spletu so se pojavili posnetki, na katerih naj bi na Kosovu zažigali srbske izdelke. To je komentiral tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, rekoč, da je to enako kot sežiganje židovskih knjig v nacistični Nemčiji.

Mleka in časopisov ni bilo

Na Kosovo včeraj niso prispeli srbski časopisi, prav tako ne mleko. Na mejnih prehodih so skladno z napotili vlade zavračali blago, na katerem je bilo v naslovu namesto Republika Kosovo navedeno Kosovo in Metohija ali Kosovo/UNMIK, je poročala agencija Beta. Vučić je dejal, da je položaj morda še težji, kot je bil leta 2015, ko je Hrvaška zaprla mejo za tovorni promet s Srbijo zaradi spora sredi migrantske krize. Vendar je Vučić kosovske Srbe na sestanku včeraj pozval proti stopnjevanju napetosti. Dejal je, da »tisti, ki želijo napasti Srbijo«, iščejo povod. Konkretnejši ni bil, je pa omenjal informacije o premikih kosovskih sil proti severu Kosova. Vučić je dodal, da si carin niso izmislili v Prištini, ampak naj bi za njimi stal pritisk zahoda na Beograd, da se ukloni in prizna Kosovo. Dejal je, da se to ne bo zgodilo, da bo šlo očitno za boj na dolgi rok in da bo Srbija sprejela protiukrepe, o katerih ni podrobneje govoril.

Velik presežek Srbije in BiH

Kosovska uvedba carin je v nasprotju z določili prostotrgovinskega sporazuma CEFTA, v katerem so tako Kosovo kot Srbija in BiH. EU je zahtevala od Prištine, da jih umakne. A podobno je brez uspeha storila že v začetku meseca, ko je Kosovo najprej uvedlo desetodstotne carine na blago iz Srbije in BiH.

Srbija na Kosovu proda za 440 milijonov evrov blaga na leto, medtem ko kosovskega kupi le za pet odstotkov tega zneska. Kosovo je peti največji trg za srbsko blago po Evropski uniji, BiH, Rusiji in Makedoniji, prodaja tja pa znaša približno odstotek srbskega izvoza. Predsednik trgovinske zbornice Bosne in Hercegovine Vjekoslav Vuković pa je po poročanju Politike včeraj dejal, da kosovske carine ogrožajo 10.000 delovnih mest v BiH in da carinski protiukrepi ne bi bili smiselni, saj država na Kosovo izvozi desetkrat več, kot uvozi.