V teh dneh so delavci na Prešernovem trgu postavili osrednjo praznično smreko, že pred časom pa so začeli nad mestne ulice in trge nameščati tudi praznično razsvetljavo, ki jo bodo letos prižgali na zadnji novembrski dan. Takrat bodo vrata odprle tudi lesene gostinske in sejemske hiške. Te bodo tudi letos del ponudbe prazničnega sejma, v njih pa bodo najemniki ponujali praznično pijačo in jedačo ali priložnostna darila. V javnem zavodu Turizem Ljubljana so najemnike že izbrali, za večino lokacij je bilo tudi letos zanimanje večje od števila hišk, ki so bile na voljo.

Največ bi jih najelo malo gostinsko hišico

Največ možnosti za nakup prazničnih daril bodo imeli obiskovalci mestnega središča tudi letos na Bregu, kjer bo stalo 28 sejemskih hišic. Zanje se je potegovalo 33 najemnikov, medtem ko so v Turizmu Ljubljana prejeli štiri prijave za najem ene od največ treh sejemskih hišk na Petkovškovem nabrežju. Sejemske hiške bodo na Petkovškovem nabrežju postavili prvič, za najem ene od njih pa so morali najemniki, tako kot za najem sejemskih hišk na Bregu, odšteti 1700 evrov najemnine.

Že tradicionalno je bilo med gostinci največ zanimanja za najem malih gostinskih hišk. V mestu bo letos stalo deset malih gostinskih hišk, ki bodo razporejene po Bregu, Cankarjevem nabrežju in na Kongresnem trgu. Najemnina zanje se giblje od 3000 do 6000 evrov, v Turizmu Ljubljana pa so zanje pravočasno prejeli kar 23 prijav. »Od tega šest prijav za hišice na Bregu, deset prijav za hišice na Cankarjevem nabrežju in sedem prijav za hišice na Kongresnem trgu,« so pojasnili v zavodu. Ob malih gostinskih hiškah bodo ponudbo sestavljale tudi velike gostinske hiške, ki so tudi najdražje. Najemnina zanje namreč znaša do 15.000 evrov, kolikor stane najem velike gostinske hiške na Cankarjevem nabrežju. Praznični sejem bo sestavljalo skupno devet velikih gostinskih hišic, po ena hišica na Bregu, Cankarjevem nabrežju in Kongresnem trgu ter predvidoma po tri hišice na Prešernovem trgu in Gallusovem nabrežju.

Na jedilniku kranjska klobasa, potica in štruklji

Gostinske hišice so na Gallusovem nabrežju prvič postavili v času lanskega prazničnega sejma, saj so nabrežje pred tem temeljito prenovili, letos pa so v Turizmu Ljubljana v tem delu mesta predvideli postavitev treh velikih gostinskih hišic. Kot so ob tem pojasnili v zavodu, »gre za odlično novo prizorišče, kamor se lahko usmerijo tokovi vseh, ki želijo užiti ljubljansko praznično atmosfero. Ker gre za novo prizorišče, je zanimanje za zdaj po pričakovanjih še manjše.« Za najem ene od treh hišk so namreč do 7. novembra prejeli dve prijavi, za tretjo pa so nato objavili nov razpis.

Gostinci malih hišk smejo letos prodajati le napitke in ozko izbrano gostinsko ponudbo iz nabora kulinarične ponudbe Okusi Ljubljane, medtem ko morajo najemniki velikih gostinskih hišk na svojem jedilnem listu zagotoviti vsaj eno jed z oznako Okusi Ljubljane. Ponudbo v projektu Okusi Ljubljane sestavljajo tradicionalne ljubljanske jedi iz sestavin lokalnega izvora, pripravljene na sodobne načine. Mednje denimo sodijo goveja juha z rezanci, pražen krompir, ljubljanske skutne palačinke s pehtranom in žabji kraki. Gostinci so morali k prijavi za najem ene od hišk priložiti tudi predvideno gostinsko ponudbo, po podatkih zavoda pa so najbolj priljubljene jedi kranjska klobasa, pehtranova potica in domači skutni štruklji.