Družba Nvidia, ki se ukvarja z izdelavo grafičnih kartic, je že v četrtek zvečer postregla s slabšimi poslovnimi rezultati od pričakovanih. Družba je v preteklem četrtletju ustvarila 1,84 dolarja dobička na delnico, analitiki pa so pričakovali 1,92 dolarja. Gre za prvi slabši dobiček od pričakovanj v zadnjih 13 četrtletjih. Prihodki so prav tako zgrešili pričakovanja, saj so dosegli zgolj 3,18 milijarde dolarjev, pričakovanja pa so se gibala pri 3,24 milijarde. Dodatne skrbi povzroča napoved Nvidie, da bodo v zadnjem letošnjem četrtletju dosegli zgolj 2,7 milijarde prihodkov v primerjavi s pričakovanji, ki so se gibala okoli nivoja 3,4 milijarde dolarjev. Podatek je problematičen, ker Nvidia običajno najboljše rezultate dosega ravno v zaključnem prazničnem obdobju, ko Američani za obdarovanje porabijo največ denarja. Vodstvo družbe za slabe rezultate krivi predvsem upad prodaje grafičnih kartic za namen rudarjenja kriptovalut, po njihovih ocenah pa naj bi se povpraševanje iz tega naslova stabiliziralo v prihodnjih dveh četrtletjih. Po objavi podatkov so delnice zunaj rednega dela trgovanja zdrsnile za kar 19 odstotkov, na 164 dolarjev za delnico. Padci so se nato nadaljevali tudi v tem tednu, ko so delnice izgubile še dodatnih 12 odstotkov in sredino trgovanje zaključile pri 144,7 dolarja za delnico.

Tresenje tehnološkega sektorja se je nadaljevalo s poročanjem časopisa Wall Street Journal, da je gigant Apple pri podizvajalcih oziroma dobaviteljih naročil zmanjšanje proizvodnje prav vseh trenutno aktualnih modelov pametnih telefonov iphone, v največji meri pa bo okrnjena produkcija cenejših modelov, ki se več kot očitno ne prodajajo najbolje. Gre za jasen pokazatelj upadanja globalnega povpraševanja, zato so vlagatelji stopili korak nazaj in začeli unovčevati dobičke. V nekaj dneh so delnice družbe upadle za 9 odstotkov, na 177 dolarjev za delnico. Z novim upadom cene delnic se je Apple že močno oddaljil od oktobrskega bilijonskega vrednotenja, saj je glede na zadnjo ceno tržna kapitalizacija podjetja vredna »samo« še 839 milijard ameriških dolarjev.

Za nekaj »optimizma« so v sredo poskrbeli pri družbi Deere & Co (DE US). Največji svetovni proizvajalec traktorjev je poročal nekoliko slabše podatke o poslovanju od pričakovanih. Dobiček na delnico je dosegel 2,3 dolarja (pričakovano 2,45), prihodki pa so dosegli 8,34 milijarde dolarjev (pričakovano 8,64 milijarde). Poleg rezultatov so pri vodstvu podjetja nekoliko znižali tudi pričakovanja glede dobička v prihodnjem letu. Ta naj bi dosegel 3,6 milijarde dolarjev, pred tem pa so analitiki pričakovali dobiček v višini 3,7 milijarde dolarjev. Kljub slabšemu poslovanju ter slabšim napovedim pri vodstvu podjetja ostajajo optimistični. Optimizem vodstva se je nekoliko presenetljivo prenesel tudi na delničarje, ki so ceno delnic po objavi podatkov dvignili za 2,43 odstotka, na 141,88 dolarja.