Jabolko ima v ljudskem pojmovanju posebno mesto. V svetopisemski zgodbi o izvirnem grehu sta Eva in Adam prekršila edino dano prepoved, vzela sta sadež z drevesa spoznanja in zagrizla vanj. Vendar Sveto pismo omenja le sadež, pri nas pa smo prepričani, da je bil ta sadež jabolko. Mimogrede, sadje je v tistih časih predstavljalo najpomembnejši delež človeške prehrane.

Poznamo precej pregovorov o jabolku: jabolko ne pade daleč od dreves, na lesniki nikdar jabolko ne zraste, jabolko, ki pozneje dozori, se dalj drži, gnilo jabolko je treba odstraniti od zdravih, eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Jabolko predstavlja zdravje. Vsebuje vitamin C, ki pomaga našemu imunskemu sistemu, in fenole, ki znižujejo raven slabega holesterola. Prav tako lahko grizljanje jabolka očisti zobe, če nimamo pri roki drugih higienskih pripomočkov. Jabolka vsebujejo tudi kvercetin, ki ščiti možgane pred nevrodegenerativnimi spremembami. Mineralne snovi v jabolku vsebujejo kalcij, magnezij, žveplo, fosfor in klor. Tudi majhno jabolko zagotavlja približno eno desetino dnevne potrebe kalija, ki preprečuje krče v mišicah. Pektin v jabolkih pomaga ljudem pri hujšanju. Največ teh snovi je v jabolku tik pod lupino, zato je priporočljivo jesti neolupljene sadeže.

Tudi logotip znanega podjetja je povezan z »mavričnim jabolkom« in ugrizom. Steve Jobs se je pri njegovem oblikovanju spomnil odkritja težnosti in uklona svetlobe Isaaca Newtona, medtem ko je ugriz vezan na Evo in Adama ter prepovedani sadež.

Almaty, nekdaj glavno mesto Kazahstana (Alma-Ata), pomeni v prevodu oče vseh jabolk. Na tem območju lahko najdemo gozdove, kjer rastejo divje jablane. Tudi gorovje Tjanšan, ki si ga Kitajska in Kazahstan delita, je znano po gozdovih divjih jablan. Ko so s sodobnimi metodami določili zaporedja genomov, so tudi uradno potrdili Almaty in okoliška mesta kot prvotni izvor vseh jablan, ki pa so zdaj razširjene po vsem svetu.

Dr. Ivan Leban je upokojeni profesor kemije (@ivanleban).