Za župansko mesto se bosta v drugem krogu 2. decembra spopadla Saša Arsenovič kot kandidat SMC in Franc Kangler, ki ga poleg njegove NLS podpirajo še SDS, SLS in SNS.

Levica odločena

"Ne prvi ne drugi po našem mnenju ne bo deloval za Maribor. Občanke in občane obenem pozivamo, da se tudi po volitvah aktivno vključujejo v soodločanje o mestu," je v imenu stranke v današnjem sporočilu za javnost zapisala Tatjana Frangež iz lokalnega odbora Levica Maribor. Njen kandidat za župana VladoŠega je z 1,5 odstotka glasov osvojil deseto mesto med skupno 18 kandidati.

Omenjena stranka v dosedanjem mandatu ni imela svojega predstavnika v mariborskem mestnem svetu, po novem pa bo v njem zastopana z dvema predstavnikoma.

Enega mestnega svetnika v Mariboru ohranja Stranka mladih Zeleni Evrope, ki bo po besedah njenega predsednika Igorja Jurišiča podprla v drugem krogu Arsenoviča. "Zanima nas prihodnost, zato Arsenoviča," je povedal za STA. Sam je kot županski kandidat v prvem krogu volitev pristal na 14. mestu, saj je zanj glasovalo le 0,7 odstotka volivcev.

Arsenoviča podpira tudi županski kandidat DeSUS Uroš Prikl, ki se je z 1,5 odstotka glasov uvrstil na deveto mesto. Celotna stranka o tem še ni odločila.

Nekatere stranke še neodločene

Tudi ostale stranke še razmišljajo. "O odločitvi o podpori posameznim kandidatom se bomo odločali na organih stranke, predvidoma do konca tega tedna," so povedali v vladni LMŠ, ki je v prvem krogu podprla kandidatko za županjo Maribora Lidijo Divjak Mirnik, ki se je uvrstila na četrto mesto.

Največ mandatov je v 45-članskem mestnem svetu na letošnjih volitvah pridobila neodvisna lista Arsenovič za Maribor, ki bo imela 11 sedežev. Sledi Lista Franca Kanglerja - Nova ljudska stranka Slovenije (NLS) z desetimi sedeži. Prva lahko računa še na podporo treh svetnikov SMC, druga pa na podporo treh svetnikov SDS.

Županski kandidat Arsenovič je v prvem krogu volitev zbral 38,2 odstotka glasov, Kangler pa 31,4 odstotka glasov. Na tretjem mestu je pristal aktualni župan Andrej Fištravec z dobrimi osmimi odstotki podpore.