Dejan Kovačević iz okolice Cerkelj ob Krki je v ponedeljek zvečer med izvajanjem zimske službe na avtocestnem postajališču Starine opazil, da je na prehitevalnem in delno voznem pasu obstalo tovorno vozilo. Bila je tema, vidljivost slaba, tovornjak pa slabo viden in zato nevaren za druge udeležence v prometu. Stekel je do vozila, se povzpel v kabino, v njej pa našel povsem zmedenega voznika. »Ni vedel niti, da stoji na avtocesti,« so pojasnili na policijski upravi Novo mesto.

Kovačević je na tovornjaku najprej vklopil vse štiri smernike, poklical policijo, nato pa oblečen v odsevni brezrokavnik stopil za ograjo med smernima pasovoma, vklopil luč na mobilnem telefonu in do prihoda policistov, ki so zavarovali kraj, z mahanjem voznike opozarjal na nevarno oviro na cesti.

Odvzeli so mu vozniško dovoljenje

Policisti so ugotovili, da je 32-letni hrvaški državljan vozil pod vplivom alkohola (v litru izdihanega zraka je imel 1,73 miligrama alkohola oziroma 3,6 promila). Po pregledu v bolnišnici so ga odpeljali na pridržanje, naslednji dan pa pred sodnico za prekrške. Ta mu je izrekla globo v višini 1220 evrov ter stransko kazen 18 kazenskih točk, kar pomeni, da je izgubil vozniško dovoljenje.

»Veseli smo, da še obstajajo ljudje, ki v takšnih primerih ne samo pokličejo policijo, ampak celo ukrepajo, ne pa zgolj snemajo dogajanje s telefonom,« so pogumno dejanje pohvalili novomeški policisti. Kovačevića je danes sprejel direktor PU Novo mesto Janez Ogulin ter se mu zahvalil za odločno in pogumno ukrepanje, pri katerem je, da bi zavaroval druge, izpostavil lastno varnost. Zahvalil se mu je tudi voznik tovornjaka, saj da mu je Kovačević gotovo rešil življenje ali pa vsaj preprečil hudo prometno nesrečo.