Hrvaški odnosi z Madžarsko so že dolgo napeti zaradi odnosov med Molom in hrvaško energetsko družbo Ina ter zaradi hrvaških zahtev za izročitev Hernadija. Takšen odnos je bil viden tudi v madžarski blokadi hrvaškega članstva v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), danes piše zagrebški Večernji list.

Kot dodaja, je do izboljšanja odnosov med državama prišlo po 12. septembru, ko so poslanci vladajoče hrvaške stranke HDZ v Evropskem parlamentu nasprotovali sprožitvi postopka proti Madžarski zaradi kršitve temeljnih evropskih vrednot. Madžarska vladajoča stranka Fidesz je bila z njihovo potezo zadovoljna.

Ni znano, ali je pred glasovanjem v Evropskem parlamentu že prišlo do dogovora, a se je odnos Madžarske do hrvaškega vstopa v OECD potem spremenil, še navaja zagrebški časnik, ki se sklicuje na madžarski novičarski portal index.hu.

Orban: Hrvaška je izdala Madžarsko

Madžarski portal je tudi prvi objavil, da je Orban jezen na Hrvaško zaradi obnovljene Interpolove rdeče tiralice za Hernadijem. Pričakoval je namreč, da bo Zagreb opustil zahtevo po izročitvi Hernadija v zameno za madžarsko soglasje članstvu Hrvaške v OECD. Izjavil je, da je Hrvaška »izdala Madžarsko«.

Hrvaška bremeni Hernadija, da je z 10 milijoni evrov podkupil nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, da bi Molu prepustil upravljavske pravice v Ini. Zagreb zahteva izročitev Hernadija, enega najvplivnejših Madžarov in Orbanovega prijatelja, od leta 2011.

Orban je doslej ocenjeval spor s Hrvaško kot gospodarski in poslovni, a je tudi opozoril, da je Hrvaška zdaj dvignila spor na politično raven, ki bo »upravičil močnejše korake Madžarske«. Madžarski premier je tudi nezadovoljen, ker so hrvaške oblasti zaslišale tudi predsednika uprave madžarske banke OTP Sandorja Csanyija v okviru preiskave v korupcijski aferi Spice v družbi Podravka.

Madžarski premier je potrdil, da bo Hrvaško obiskal v začetku decembra, ko se bo srečal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Poudaril je, da je on gentleman ter da Madžarska ne bo več blokirala hrvaškega članstva v OECD.

Hrvaško zdaj blokira Slovenija

Orban se bo predvidoma udeležil vrha Srednjeevropske pobude (CEI), ki ga bo 1. in 2. decembra gostil Zagreb ob zaključku hrvaškega predsedovanja tej pobudi. Gre za regionalni forum političnega, gospodarskega in kulturnega sodelovanja, ki združuje 18 članic regije, tudi Slovenijo. Hrvaški mediji izpostavljajo, da je Slovenija zdaj edina, ki še stoji na poti Hrvaške v OECD.