Junija so Velenjčane in pozneje širšo javnost močno razburili plakati z nacistično vsebino in ikonografijo. Policisti so primer preiskali in ugotovili, da za plakati ne stoji nobena ekstremistična skupina, pač pa neki mladoletnik, ki naj bi deloval sam.

»23. junija smo bili obveščeni, da je takrat še neznani storilec v Velenju nalepil šest plakatov z nacistično vsebino. Naj spomnimo, da je bila na plakatih na velenjskem grbu natisnjena svastika z napisom 'za raso' ter častnik nemške vojske z odlikovanjem viteškega križa. Plakati so s svojo vsebino vzbudili zgražanje in prizadetost širše javnosti, s čimer je bil ogrožen tudi javni red in mir,« so sporočili iz Policijske uprave Celje.

Celjski kriminalisti so takoj po prijavi začeli zbiranje obvestil in druge klasične policijske ukrepe. Plakate so poslali na pregled v nacionalni forenzični laboratorij, na podlagi odredbe okrožnega sodišča v Celju pa so opravili hišno preiskavo pri mladoletniku, ki je doma z njihovega območja. Zasegli so mu računalnik, mobilni telefon in druge naprave. Dognali so, da je mladoletni osumljenec kar s spleta vzel nacistične simbole ter na svojem računalniku izdelal in natisnil spornih šest plakatov, ki jih je nalepil po Velenju.

»Ugotovili smo, da je dejanje storil sam in da motiv za dejanje ni povezan s problematiko ekstremističnih skupin. Mladoletnega osumljenca smo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, za katero je predpisana kazen do dveh let zapora,« je razložila Milena Trbulin, tiskovna predstavnica PU Celje.