Šokterapija z menjavo trenerja pri košarkarski Olimpiji ni obrodila sadov. Ljubljančani so na tekmi 7. kroga Fibine lige prvakov prikazali povprečno predstavo in klonili na gostovanju v Carigradu pri Bešiktašu, ki je tako prišel do tretje zmage v tretjekakovostnem evropskem tekmovanju, zmaji pa ostajajo pri eni sami.

Potem ko je Aleksandar Nikitović v ponedeljek prevzel vodenje Olimpije, se je lahko danes v prvem polčasu na lastne oči prepričal, kako zahtevna naloga ga čaka v prihodnjih tednih. Ljubljančani so v uvodnih minutah sicer poskušali igrati nekoliko bolj agresivno v obrambi, a imeli silne težave pri nasprotnikovi pick and roll igri. Ko je Bešiktaš v drugi četrtini nekoliko pritisnil, so zmaji nemudoma razpadli, v njihov koš pa je brez kakršnega koli odpora padalo z vseh strani. Dejstvo je, da se je letošnji Olimpiji od samega začetka sezone dovoljevalo, da na parketu ni kazala borbenih predstav in igrala neodgovorno na obeh straneh igrišča. Dlje, kot je vodstvo kluba čakalo z menjavo trenerja, bolj so se slabe lastnosti zažirale v moštvo. Zanimivo bo videti, ali Nikitović premore dovolj znanja in avtoritete, da spreobrne resnično neugodno situacijo.

Morda so prvi pozitivni signali prišli že danes. V 12. minuti je Nikitović namreč na klop posadil Scottieja Reynoldsa, ki se je po povsem brezbrižni igri pričkal s soigralci in jezikal trenerju, do konca obračuna pa ga ni več poslal na parket. Po 57 prejetih točkah, kar 12 izgubljenih žogah in minus 18 v prvem polčasu je bilo gotovo burno v slačilnici, saj je Olimpija v drugem pokazala povsem drugačen pristop. Na krilih navdahnjenega Jana Špana in končno nekaj pomaganja v obrambi je na začetku zadnje četrtine dvakrat prišla na vsega minus pet, a resneje zmage Bešiktaša ni ogrozila. Kljub temu pa je igra v drugih 20 minutah tako za Nikitovića kot igralce smerokaz za prihodnost. Ali so sposobni na tem graditi, bodo pokazali prihodnji obračuni.

»Bešiktaš je bil v prvem polčasu precej boljši. Naša ideja je bila, da bi bili videti kot oni. Torej da bi se borili, pokazali moč, igrali na kontakt. Drugi polčas je bil za nas preizkus in pokazali smo, da lahko igramo tako. Moja zahteva je, da se z dobro obrambo dvigujemo v napadu, ne pa da nas zanima samo napad. Temu bomo v prihajajočih dneh posvetili veliko časa,« je povedal Aleksandar Nikitović, kapetan Mirza Begić pa je razkril, da je motivacijski govor novega trenerja ob polčasu dvignil moštvo.

Fibina liga prvakov, drugi izidi 7. kroga v skupini D: Promitheas – Bologna 85:95, Strasbourg – Oostende 61:64, Bayreuth – Neptunas 102:78.