Po večkratnih podaljških za izvedbo poglobljenega skrbnega pregleda in oddajo ponudbe naj bi prodajni postopek Mariborske livarne Maribor (MLM) v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) propadel, smo neuradno izvedeli od več medsebojno povezanih virov. Za nakup enega od največjih delodajalcev v mariborski regiji se je v sklepnem dejanju kot edini kandidat potegoval finsko-luksemburški finančni sklad KJK Capital. Ta je v Sloveniji že lastnik Kovinoplastike Lož, skupine Iskra ISD, Tomplasta in 40-odstotnega lastniškega delež pekarske družbe Don Don. Tako v DUTB kot KJK Capital naših informacij o propadlem prodajnem postopku niso želeli komentirati.

Kaj je bil vzrok za domnevno spodleteli prodajni postopek, uradno ni znano, v zadnjem času se je omenjalo, da KJK Capital za nakup MLM ni pripravljen odšteti toliko, kot so pričakovali v DUTB. Po izbruhu finančne krize ni veliko manjkalo, da bi MLM končal v stečaju, v zadnjih petih letih pa je sprožil že dve prisilni poravnavi. Zadnjo je začel avgusta lani, upniki pa so jo potrdili marca letos. Takrat so v MLM približno 800 upnikom odpisali približno 90 odstotkov obveznosti v skupni višini okoli 12 milijonov evrov.

Pred ponovnim prodajnim postopkom namerava DUTB mariborsko livarno temeljito sanirati. Za predsednika uprave je bil nedavno imenovan Davor Šenija, ki je pred leti, do prodaje tujcem, vodil Steklarno Rogaška. sm