Britanci niso mogli razumeti, zakaj je premierka Theresa May danes odletela v Bruselj na srečanje s predsednikom evropske komisije Junckerjem, in to po novi žolčni razpravi v parlamentu, v kateri je spet trdila, da je (njen) osnutek brexitskega sporazuma edina alternativa odhodu iz EU brez sporazuma ali obstanku v Uniji. Srečanje z Junckerjem je še bolj nenavadno, ker je neusmiljeno ponavljala, da je z EU že vse dogovorjeno in da ni mogoče ničesar več spremeniti. Zato je prevladala ocena, da Mayeva v Bruslju »pozira« in da hoče rojake prepričati, da se do zadnjega bojuje za domnevno njihov brexit.

Že v soboto spet v Bruselj?

Srečanje z Junckerjem naj bi trajalo pol ure. Trajalo je trikrat dlje. In, kar je nenavadno, nista imela tiskovne konference, evropska komisija pa je sporočila, da je bil »dosežen zelo dober napredek« in da se »delo nadaljuje«. Očitno še ni (bilo) vse dogovorjeno, saj je Mayeva pred vrnitvijo v London dejala, da sta z Junckerjem pogajalcem dala »dobre napotke« za sklenitev pogajanj (govor naj bi bil o politični izjavi, ki bo v nedeljo predvidoma potrjena skupaj z ločitvenim sporazumom), pa tudi, da se bosta z Junckerjem spet srečala v soboto.

Ob odhodu iz Londona je bila videti in slišati zelo samozavestna, ker je kazalo, da se je spridil prvi resen poskus najbolj probrexitskega desnega krila konservativne stranke, da bi se je znebili. Ob odhodu iz Bruslja je bila videti precej manj samozavestna. Njena brexitska taktika je bila doslej povsem jasna: nasprotnike brexita v vladi, parlamentu in državi straši, da bo morala Britanija oditi iz EU brez sporazuma, če ne bodo sprejeli njenega dogovora o brexitu, zagovornikom brexita pa govori, da brexita ne bo, če ji ne bodo stali ob strani.

Dileme o novem referendumu

Koliko brexitskih dram, obratov in preobratov še lahko pogoltnejo Britanci, ne da bi se jim obrnil želodec? Danes sta ministrica Mayeve in član laburistične vlade v senci javno podprla nov referendum o brexitu, vodja laburistov Jeremy Corbyn pa je v parlamentu brexit Mayeve razglasil za mrtvega. Če gre soditi po raziskavah javnega mnenja, se iz dneva v dan večji večini želodec obrača že nekaj mesecev, saj zahteva nov referendum. Do zdaj jim to ni pomagalo.

Edina poslanka zelenih Caroline Lucas je Mayevi danes v parlamentu dejala, da raziskave kažejo, da večina Britancev noče več brexita, in vprašala, ali bo priznala, da se je volja naroda spremenila in da bi se moral zgoditi »ljudski glas«. Dodala je: »Ali se je demokracija končala junija 2016?« (Ko je potekal prvi referendum o brexitu.) Mayeva ji je odgovorila: »To je traparija. Referendum je bil veliki trenutek demokracije, ko smo dobili navodilo, da zapustimo EU.« Za kritike pa je bil to veliki trenutek probrexitskih lažnivcev, od katerih je eden, zavarovalniški tajkun Aaron Banks, ki je v probrexitsko kampanjo vložil osem milijonov funtov, v kazenskem postopku, ker ga sumijo, da to ni bil njegov, ampak tuji, ameriški in ruski denar.