Predstavljajte si, da v isti sobi dan za dnem, 12 dni, sedita Ronaldo in Messi. Le da nista nogometaša, temveč bi ju večina označila za »piflarja«. Njune dvoboje si ogleduje na milijone gledalcev, vstopnice stanejo od 60 funtov navzgor. Šestindvajsetletni Fabiano Caruana in sedemindvajsetletni Magnus Carlsen sta najboljše, kar lahko ta hip ponudi svetovni šah. Številka dve in številka ena, šahovska Ronaldo in Messi, ki bosta do 28. novembra sedela vsak dan za isto mizo in se borila za naslov svetovnega šahovskega prvaka, ki ga brani Carlsen. Dvoboj je napet in zelo izenačen. Če zmaga Caruana, bo to prvi ameriški svetovni šahovski prvak po Bobbyju Fisherju.

Toda dvoboj zaznamuje še nekaj. Oba šahista v medijih opisujejo kot seksi – češ, šah je seksi. Za Norvežana Carlsena, ki na šahovskem prestolu kraljuje osem let, velja, da bi bil lahko tudi maneken ali hollywoodski igralec. Ne nazadnje je bil leta 2013 na seznamu najbolj seksi moških Cosmopolitana. Fabiano Caruana ima v svoji ekipi agenta, ki skrbi za mlade hollywoodske talente, in tudi on velja za zvezdniški material, ki naj bi bil magnet predvsem za ženske. Celo organizatorji dvoboja v Londonu so sprva izdelali logo, ki dvobojevalca prikazuje v nenavadni kamasutra pozi, kako s prepletenimi nogami objemata šahovsko ploščo. Ko se je javnost začela zgražati, češ da vse skupaj spominja na pornografijo, se je oglasila najboljša britanska šahistka Jovanka Houska, ki je dejala, da je šah še kako seksi, saj je na najboljših svetovnih turnirjih večina igralcev mlajših od 30 let in velja, da »je zločin proti naravi, če si zvečer sam v hotelski sobi«. Organizatorji so logo kljub temu spremenili.

Zadržani Italijan, ki igra plants vs. zombies

O Carlsenu vemo veliko, o Caruani nekaj manj. Rodil se je v Brooklynu, toda s starši so se še v njegovem otroštvu preselili v Evropo, da bi bil bliže odličnim šahovskim učiteljem in različnim kulturam. Tako kot Carlsen je tudi Caruana šah začel igrati s štirimi leti. Deset dni pred 15. rojstnim dnem je postal najmlajši velemojster v zgodovini tako Italije kot ZDA. Caruana ima tako italijansko kot ameriško državljanstvo, tako da je do leta 2015 igral za Italijo, nato pa prestopil v ameriško reprezentanco.

Zanimivo pa je, da je kljub temu, da je Italijan, precej bolj zadržan kot Carlsen. Norvežan je tako popolnoma resno razlagal, da se je na londonski turnir pripravljal s tremi P-ji: pica, poker in premier liga. Caruana je bolj resen in je razložil, da se v času turnirjev vsak dan pripravlja s tekom in jogo. Kadar nima turnirjev, najraje hodi v kino, se druži s prijatelji, seveda še vedno vsak dan teče, včasih v newyorških parkih odigra kakšno partijo šaha za zabavo, veliko časa pa preživi na spletu, kjer igra igro plants vs. zombies, njegov avatar pa ima psevdonim Evermore, po pesmi Led Zeppelinov Battle of Evermore. Čeprav je pred leti priznal, da mu je pesem všeč le zato, ker jo povezujejo s knjigo Gospodar prstanov.

Izginulo dekle, navijačica mama

Klub temu, da želijo najboljša šahista sveta promotorji prodajati kot seksi žrebca, pa sta oba do deklet zadržana. Svoje ljubezensko življenje skrbno skrivata pred javnostjo. Carlsen je na svojih spletnih profilih lani objavil fotografijo, kako se objema z 22-letno Synno Cristian Larsen, s pripisom, da je s pravim navdihom vse mogoče. Od tedaj velja, da ni več samski, čeprav nikoli ni potrdil, da je v razmerju s Synno. Res pa ga je nekajkrat spremljala na turnirjih, nato pa skrivnostno izginila z njegovih družbenih omrežij. Pred začetkom londonskega dvoboja je na vprašanje, ali imata na turnirju kaj ženske podpore, odgovoril, da ga »ženske sovražijo in vse tečejo stran«. Caruana na spletu doslej še ni obelodanil, da bi imel dekle, na že omenjeno vprašanje pa je odgovoril, da je njegova glavna ženska podpornica njegova mama.