Kot je na prireditvi v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma izpostavila direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Teja Zorko, skušajo z zlatimi hruškami mlade bralce »zvabiti v daljave ali v bližine, z upanjem, da bi skozi teleskop in mikroskop branja, skozi dobre knjige, bolje razumeli svet in sebe v njem«. Spomnila je tudi, da Pionirska letos obeležuje 70-letnico obstoja.

Vodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Mateja Demšič je izpostavila, da izbrana dela sporočajo, ozaveščajo, opozarjajo, odpirajo obzorja, spodbujajo empatijo in družbeno kritičnost ter premislek. Direktorica Javne agencije za knjigo RS Renata Zamida pa je poudarila, da so knjige za otroke in mlade ključen del kulturnega življenja vsake družbe, del, ki ga moramo ohranjati, dokumentirati in posredovati. Dodala je, da so zlate hruške in Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig odlična orientacija za izbiro čtiva.

Za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo je priznanje zlata hruška prejela knjiga Rade Kos Iz lončka v lonec: Naravno vrtnarjenje za male in velike vrtnarje ter odlični recepti iz domače kuhinje s fotografijami Rade Kos in Tadeja Maligoja ter ilustracijami Maje Lubi (založba Allegro).

Za prevedeno mladinsko poučno knjigo pa je komisija priznanje podelila knjigi Idana Ben-Baraka Ne liži te knjige (založba Miš) z ilustracijami Juliana Frosta in v prevodu Eme Karo.

Priznanja zlata hruška za prevedeno mladinsko leposlovno knjigo niso podelili. Znak za kakovost zlata hruška pa je prejelo 80 mladinskih knjig, ki jih je izdalo 22 založnikov.

Za ocenjevanje so letos izbrali 747 knjig, med njimi jih uredniški odbor priročnika v branje priporoča 62 odstotkov.