Zakon o organiziranosti in delu v policiji omejuje policiste pri stavkovnih aktivnostih. Policisti so tako med stavko dolžni varovati življenja, osebno varnost ljudi in premoženja, preprečevati, odkrivati in preiskovati kazniva dejanja, odkrivati in prijemati storilce kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter jih izročati pristojnim organom.

Prav tako morajo policisti tudi v času stavke varovati določene osebe, organe, objekte, prostore in okoliše državnih organov, vzdrževati javni red, nadzirati in urejati promet na javnih cestah, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih. Vse navedene naloge so policisti po zakonodaji dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih.

Sindikat pa ministrstvo za notranje zadeve toži zaradi akta o stavki, sprejetega letos spomladi, ki je po njihovem prepričanju nezakonit. Delodajalec namreč akta pred uveljavitvijo sploh ni poslal v presojo sindikatu, zato štejejo, da gre za »enostranski oblastni akt«, so pojasnili. Poleg tega pa so z aktom omejili tudi možnost stavkanja za zaposlene v uradniškem in strokovnotehniškem delu ministrstva in policije, je za STA pojasnil Alen Pečarič iz Policijskega sindikata Slovenije.

Pravica do stavke omejena tudi za čistilke

Tako akt o stavki pravico do stavke omejuje celo zaposlenim v plačni skupini J, kamor med drugim sodijo čistilke. »Naša čistilka praktično ne bi smela prekiniti dela. To po našem mnenju ni v skladu z normami. O tem naj odloči sodišče,« je dejal.

Po mnenju sindikata je ministrstvo enostransko določilo ogromno, pravzaprav preveč nalog, ki so jih zaposleni v času stavke dolžni izvajati. Poleg tega niso konkretizirali niti, kaj je minimum delovnega procesa, tako da je to prepuščeno posameznemu vodji. »To je v nasprotju z odločitvami odbora za razlago Evropske socialne listine, zato smo sprožili delovni spor,« je pojasnil Pečarič. Ob tem je spomnil, da je tudi slovenski zakon o stavki zelo star in ni več v skladu z novimi normami.

To sicer ni prvič, da je ministrstvo ob stavki policistov sprejelo tako omejujoč akt, je izpostavil Pečarič. Že leta 2015 je bilo tako, tokrat pa so se v sindikatu odločili tudi za pravno pot za njegovo izpodbijanje. Prepričani so, da država s takim aktom o stavki posega v pravice zaposlenih, zato so se tudi odločili za tožbo.

Šarec: Policija kljub stavki zagotavlja visoko raven varnosti

Predsednik vlade Marjan Šarec je po današnjem delovnem obisku na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) zagotovil, da policija kljub stavki obeh policijskih sindikatov državljanom zagotavlja visoko raven varnosti. Verjame tudi, da bodo s policijskima sindikatoma dosegli dogovor, za kar se bo, kot je napovedal, osebno zavzel.

Šarec je danes obiskal ministrstvo, da bi se, kot je dejal v izjavi za medije po koncu obiska, seznanil z akutno problematiko, ki jo je treba reševati. MNZ ima po njegovih besedah kar nekaj težav, tako organizacijskih in kadrovskih kot na področju opremljenosti.

Vlada se po njegovih besedah zaveda tudi problematike glede policijske stavke, kar bodo, kot je napovedal, rešili v duhu dialoga. »Stavka je sicer posledica dolgoletnega nereševanja problematike, zato nas je, ko smo prevzeli vlado, na mizi čakalo kup problemov, med drugim tudi stavka policistov,« je še dejal.

Napovedal je, da se bo osebno zavzel za to, da bodo s policijskima sindikatoma dosegli dogovor, kot se je zavzel tudi za reševanje stavkovnih zahtev javnega sektorja, kjer dosegajo napredek in so pogajanja v sklepni fazi. »Verjamem, da bomo tako reševali tudi druge probleme,« je še dodal.