Kako prepoznamo pomanjkanje testosterona pri moških?

Pri moškem, pri katerem se iz mod izloča premalo testosterona, se pojavijo značilne težave na spolnem področju: manj pogoste ali odsotne so spontane jutranje erekcije, zmanjša se spolna sla, lahko se pojavijo težave z erekcijo pred in med spolnim aktom, t.i. erektilna disfunkcija. Včasih se pridružijo še spremembe, kot so utrujenost, pomanjkanje energije, brezvoljnost, malodušje, a te so preveč splošne, pojavljajo se lahko tudi zaradi številnih drugih razlogov, zato jih ne štejemo med značilne simptome pomanjkanja testosterona. Če pomanjkanje testosterona, hipogonadizem traja dalj časa, se pri moškem zmanjšajo mišična masa, mineralna kostna gostota, razvije se torej osteoporoza, zmanjša se telesna poraščenost in spremeni kakovost kože, poveča se količina maščobnega tkiva.

Kdaj zagotovo govorimo o bolezenskem stanju?

Ko gre za diagnozo hipogonadizem, morajo biti prisotne omenjene težave na spolnem področju in vsaj dvakrat zapored moramo dokazati znižane ravni testosterona v serumu. Potencialni bolnik mora dati vzorec krvi za določitev testosterona zjutraj ali zgodaj dopoldan, ko je še tešč. Če želimo dobiti zanesljiv rezultat, ki pokaže realno izločanje hormona, moški dan pred določitvijo ravni testosterona ne sme teči npr. maratona ali se kako drugače zelo telesno ali duševno izčrpati in ne sme prebolevati akutne bolezni, recimo okužbe. Ti dejavniki namreč prehodno zmanjšajo izločanje testosterona. Pomembno je, da pri debelih moških izračunamo prosto frakcijo testosterona, saj imajo debeli moški s povečano odpornostjo na inzulin zelo pogosto znižano raven celotnega testosterona, prosti testosteron, ki je dejansko aktivna frakcija testosterona, pa je lahko še normalen. Ti moški nimajo hipogonadizma.

Kako bi pomembnost testosterona določili po obdobjih mlajši moški, zreli moški?

Testosteron je glavni moški spolni hormon in je za moškega pomemben v vseh obdobjih življenja za njegovo telo, njegov način razmišljanja, za njegova dejanja in vzorce obnašanja. V puberteti se začne testosteron povečano izločati in omogoči razvoj drugotnih spolnih znakov, spolnega uda in telesne sestave, ki je značilna za moški spol. Zaradi testosterona razvijejo moški večjo mišično maso, večje in močnejše kosti, proizvajajo več rdečih krvnih celic in tudi razmišljajo in se odzivajo drugače kot ženske. Običajno imajo drugačno hierarhično lestvico vrednot kot ženske. Testosteron se za krajši čas izloča že v zarodku in usmeri spolni razvoj zarodka in nekatere dele možgan v moško smer.

Kdaj je testosterona lahko v telesu premalo?

Za razliko od žensk, pri katerih v menopavzi jajčniki povsem prenehajo izločati ženske spolne hormone, lahko moški ohrani normalno izločanje testosterona v pozno starost, če ostane zdrav, ohrani normalno telesno težo, se zdravo prehranjuje, je redno telesno dejaven in ne živi kronično stresnega življenja, ter dovolj spi. Nasprotno pa se izločanje testosterona lahko zmanjša že v najstniškem obdobju ali v tretjem in četrtem desetletju življenja, če ima moški nezdrav življenjski slog, se zredi, predvsem v trebuh, zboli, recimo za sladkorno boleznijo tipa 2 ali drugo kronično boleznijo. Znižanje ravni testosterona zaradi teh razlogov je običajno prehodno in se lahko izboljša, če moški spremeni nezdrav življenjski slog v zdrav, uspe shujšati, se začne redno ukvarjati s športom in uživa zdravo hrano. Zato v teh primerih ne govorimo o pravem klasičnem pomanjkanju testosterona – hipogonadizmu, ampak o funkcionalnem, potencialno reverzibilnem, hipogonadizmu.

Katere dejavnike upoštevate, da se odločite za nadomestno zdravljenje s testosteronom?

Če pri moškem, ki ima težave na spolnem področju, dvakrat ugotovimo znižano raven testosterona, mu lahko uvedemo nadomestno zdravljenje s testosteronom. Ponavadi ob izrazitem pomanjkanju testosterona opredelimo še morebitne organske vzroke, bolezen na modih ali na hipofizi. Če vzroka pomanjkanja testosterona ne moremo pozdraviti, začnemo zdravljenje z nadomeščanjem.

Kakšna je dobrobit zdravljenja s testosteronom?

Testosteron ima ugodne učinke: poveča mišično maso, kostno gostoto, »popravi« kri, predvsem pa zmanjša težave na spolnem področju. Poleg teh ima lahko tudi ugodne presnovne učinke. Pred nekaj tedni je moja mentorandka dr. Groti Antonić zagovarjala doktorsko delo s tega področja. V randomizirani s placebom kontrolirani raziskavi sladkornih bolnikov z debelostjo in pomanjkanjem testosterona, ki je trajala dve leti, je med drugim dokazala ugodne učinke testosterona na urejenost sladkorne bolezni, na kostno gostoto, na žilno steno velikih arterij in na zmanjšanje zamaščenosti jeter. Izsledke smo objavili v ugledni reviji, ki obravnava moško zdravje.

Kje so in kako stojijo slovenski moški s testosteronom? Je za to področje umestna primerjava s svetom?

Pomanjkanje testosterona zaradi bolezni mod ali hipofize je relativno redko tako pri nas, kot v Evropi in svetu. Pomanjkanje testosterona zaradi debelosti in sladkorne bolezni pa je veliko bolj pogosto. Ker je debelost v nekaterih državah bolj razširjena, kot npr. v ZDA, je tam tudi veliko več moških s pomanjkanjem testosterona. Še enkrat želim poudariti, da se lahko izločanje testosterona popravi že, če se moški začne redno ukvarjati s športom in uspe shujšati. Zato tega pomanjkanja testosterona ne štejemo v bolezenska stanja, ampak ga imenujemo funkcionalni hipogonadizem. Ker je znano, da sladkorni bolniki zelo težko shujšajo in spremenijo življenjski slog, jim včasih lahko pomagamo s testosteronom, če imajo težave in dokazano znižano raven prostega – aktivnega testosterona.

Na Slovenskem kongresu endokrinologov boste govorili tudi o zlorabah testosterona. Kako prihaja do njih?

V ZDA in številnih drugih državah, pa tudi pri nas, testosteron zlorabljajo – prejemajo ga moški, ki jim niso dokazali pomanjkanja testosterona, z namenom ohraniti mladostno telo, zlorabljajo ga tudi mladi moški v fitnesih, da lažje dosežejo izklesane mišice, pa tudi športniki z namenom dopingiranja. Vse te zlorabe so zavržne in tudi nevarne, saj moški, posebno mladi, uporabljajo velike odmerke testosterona, ki povzročajo dolgoročne posledice, kot so neplodnost, zvečan holesterol in agresivno vedenje.